Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt dåligt för svenska bilar

De svensktillverkade bilarna sålde dåligt under högsommaren. Både Volvo och Saab tappade 9 procent i juli, samtidigt som många konkurrenter ökade sin försäljning.

Annons
Bilmarknaden blev lite starkare i juli trots att det soliga sommarvädret på de flesta håll lockade kunderna till badstränderna. Totalt ökade bilregistreringarna med 2,9 procent i juli till 17 186 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden.
Under de första sju månaderna har drygt 154 000 nya personbilar registrerats. Det är en ökning med 1,4 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Men trots att totalmarknaden ökat har de svenska bilarna sålt dåligt. Volvo tappade 9 procent i juli jämfört med samma månad i fjol och hittills i år har Volvo tappat drygt 1 procent. Betydligt värre ser det ut för Saab som också tappade 9 procent i juli. Men minskningen för Saab under de första sju månaderna är hela 28 procent.

Framtidstro trots allt
Bengt Nilemo, vd på Saab Sverige, ser ändå positivt på den närmaste framtiden. En anledning till nedgången är att Saabkunderna väntat in de modeller som börjar tillverkas efter semestrarna, tror Nilemo.
 Bilbyggarna i Trollhättan har mycket att ta tag i när produktionen av både 9-3 SportCombi och 9-5 BioPower startar i mitten av augusti. Orderböckerna är välfyllda och nu väntar vi lika ivrigt som kunderna på att hjulen ska rulla igång i höst, säger Nilemo.

Mer läsning

Annons