Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbolls-VM är hans

/
  • Vinter-OS, hockey-VM och fotbolls-VM gör att 2006 med all säkerhet blir ett rekordår för oss, konstaterar Gunnar Backlund.

Gunnar Backlund lyckas inte bolla till mer än 14. Trots flera försök. Ändå gör han sitt femte fotbolls-VM nästa år. Som researrangör. – Intresset har aldrig varit större, säger Backlund nöjt.

Annons
Han är delägare i sportresebyrån Björk och Boström, som har ensamrätt på VM-biljetter i Sverige, tillsammans med Svenska Fotbollförbundet förstås.
Vi har haft avtal med Fotbollförbundet alltsedan VM i Italien 1990, säger Gunnar Backlund.
För många Sundsvallsbor är Björk och Boström anonyma. Det här är heller ingen vanlig resebyrå med skyltfönster i gatuplanet, utan kontoret ligger två trappor upp på Storgatan.
De tre anställda, samt de sju på kontoret i Umeå, jobbar med resor till de riktigt stora idrottsarrangemangen. Och det är främst företag som köper deras paketresor.
2006 ser ut att bli ett rekordår: Vinter-OS i Turin, Italien, hockey-VM i Riga i slutet av maj, samt fotbolls-VM i Tyskland från den 9 juni.
Vi kan nog nå en omsättning på 6065 miljoner nästa år, tror Gunnar Backlund.
Hockey-VM är normalt byråns största årliga evenmang.
På VM i Wien i fjol ordnade vi resor för kunder i 16 länder, jag tror vi sålde 10 000 biljetter.
Men den här gången konkurrerar fotbolls-VM. Zlatan och närheten till Tyskland gör att intresset är större än någonsin.
Vi har redan nu förfrågningar på totalt 6 000 biljetter. Ett tiotal företag har beställt minst 100 biljettervardera. Skulle Sverige få spela i Hamburg skulle man nog kunna fylla den arenan med bara skåningar ett par gånger om, säger Gunnar Backlund.
Han tror de kommer att ha nära 10 000 beställningar till VM-lottningen den 9 december. Då är han själv på plats i Leipzig.
Det är då det avgörs i vilka tre städer Sverige ska spela och mot vilka lag. Direkt när lottningen är klar börjar vi sätta ihop paketresorna.
Det gäller att hitta rätt hotell, transporter, restauranger, utflyktsmål med mera.
Då samarbetar vi även med inhemska agenter.
Dessutom åker Gunnar Backlund själv runt på inspektionsresa.
När man är ett litet bolag krävs personliga kontakter.
Själv får han förstås många egna kontakter, som TV-kändisarna Thomas Nordahl, Thomas Wernersson, Ralf Edström och Glenn Hysén.
Thomas Nordahl har vi samarbetat med länge när det gäller Milans större hemmamatcher. Han var förresten hit upp när jag fyllde 50 år. Däremot känner jag inte Zlatan och Henke, spelarna hålls väldigt isolerade inför matcherna, berättar Gunnar Backlund.
Det egna resandet har han trappat ner till cirka 70 resadagar per år.
Ja, men visst var det roligt att komma till Sydney exempelvis. Och jag har haft förmånen att få se alla VM-finalerna i fotboll sedan 1990, säger han och ler.
Inte illa av den förre spelaren i Alnö IF.

Fakta fotbolls-VM
Antal biljetter: Sverige får 8 procent av arenans platser till Sverigematcherna. Det betyder 3 5006 000 biljetter beroende på arena.
Hur många av dem Fotbollförbundet respektive Björk och Boström får vill Gunnar Backlund inte avslöja.
Pris: De flesta matchbiljetterna kostar cirka 1 000 kronor. Finns även biljetter från cirka 500 kr och uppåt.
Paketresornas pris är inte fastställda. Men till fotbolls-EM i Portugal kostade paket med flyg, tre nätter på hotell, transporter och en Sverigematch 11 00015 000 kronor.

Mer läsning

Annons