Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård viktigt för Sundsvall Energi

45 av de 65 anställda på Sundvall Energi Elnät är fysikts aktiva. Det är ett resultat av att de anställda och företaget i flera år har arbetat med att minska ohälsan. — Vi vill skapa den goda arbetsplatsen, säger Bo Andreasson, som leder friskvårdsarbetet på företaget. Nu är företaget nominerat till Stora arbetsmiljöpriset 2005.

Annons
Det är inte bara den fysiska aktiviteten som ökat bland de anställda, det har trivseln också gjort.
Vi gjorde en enkät om detta 2002 och då var \"nöjdindex\" bland de anställda 65 procent. När vi gjorde om enkäten i vintras hade det stigit till 75 procent, berättar Bo Andreasson.
När friskvårdsarbetet startade på företaget 1998, så handlade det om fysisk aktivitet. En tredjedel av de anställda, montörerna, har också ett fysiskt tungt arbete.
Det handlar om förslitningsskador på knän, axlar, fotleder och ryggar. Ska man kunna jobba till 65 års ålder, så måste man träna kroppen, säger montören Mats Lundberg.
För att de anställda lättare skulle komma igång fick de prova på olika fysiska aktivteter för att se vad som passade dem.
Det kan räcka med att man tar långa promenader ett par gånger i veckan, säger Anita Ramm som precis som Mats Lundberg sitter med i friskvårdsgruppen.
Men friskvård är mer än fysisk aktivitet. Så för ett par år sedan hyrde företaget in professionell hjälp.
Vi ville lyfta blicken och jobba mer strategiskt. Det gäller att hitta all slags ohälsa innan den skapat ett problem, menar Bo Andreasson.
Samtliga medarbetare undersöktes och fick besvara en enkät. De som av olika orsaker befann sig i riskzonen fick individuella förslag till åtgärder.
En kille som fått en knäskada skickades till ett privatsjukhus i Stockholm i stället för att vänta på vårdkön i Sundsvall. Han var tillbaka på jobbet två veckor senare, företaget betalade resekostnaden, säger Bo Andreasson.
I fjol var sjukfrånvaron på företaget 5,3 procent, vilket inte är extremt lågt. Men två långtidssjukskrivna, bland annat en person med pisksnärtskada, drog upp snittet avsevärt. Den personen håller för övrigt på och arbetstränar nu efter att ha opererats i USA. Företaget betalade en del av den kostnaden.
Friskvårdsarbetet har drivits av oss anställda, men vi har haft gott stöd av företagsledningen, säger Mats Lundberg.
Genom att anställda kan komma tillbaka i arbete betydligt tidigare minskar friskvårdssatsningen de totala kostnaderna.
Att alla anställda numera finns på arbetsplatsen i Skönsberg, i stället för att vara spridda runt stan, har betytt mycket för gemenskapen och trivseln, tror Bo Andreasson.
Förr var det mera \"vi och dom\" och för många syntes aldrig företagsledningen. Nu får alla information samtidigt. De blir mer delaktiga och har större möjlighet att påverka. Vi har dessutom en mycket aktiv förslagsverksamhet, i snitt lämnar varje anställd två förslag per år.
Om detta räcker till att få Stora arbetsmiljöpriset i slutet av april återstår att se.
Det är ändå hedrande att ha blivit nominerad, tycker Bo Andreasson.

7 av 33 tävlande från Västernorrland
33 arbetsplatser tävlar om utmärkelsen Stora arbetsmiljöpriset 2005. Sju av dessa kommer från Västernorrland.
Länet utmärker sig åter igen med stort engagemang när det gäller arbetsmiljöfrågor, säger Mia Wester, projektledare för Attraktiva arbetsplatser i Västernorrland.
Bakom priset står Arbetsmiljöforum. Juryn bedömer bland annat delaktighet, utvecklingsmöjligheter, ledarskap, jämställdhet och mångfald.
Vinnarna får ta emot priset av kronprinsessan Victoria den 27 april.
Sundsvalls Energi Elnät.
Akutmottagningen, Sundsvall.
AB Härnösandshus.
Akutmottagningen, Sollefteå.
Arbetsförmedlingen, Sollefteå.
ABB Nordkomponent, Sollefteå.
Valla sjukhem, Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons