Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked till husvagnsägare

Husvagnsägare kan andas ut. De får fortsätta att köra sin bil med husvagn på släp. Inga nya EU-regler stoppar dem.

Annons
Inom EU ska nya gemensamma viktregler införas.
 Jag vet att många husvagnsägare har varit oroliga, sade infrastrukturminister Ulrica Messing efter EU-nämndens möte på fredagen. Men det senaste föreslaget förändrar ingenting för dagens husvagnsägare.
I de svenska reglerna sätts gränsen för förare med B-körkort vid en totalvikt på 3,5 ton. Husvagnen får bara väga 750 kg men det finns en underregel, som gör att den kan väga mer om totalvikten inte överstiger 3,5 ton.

Ny mc-gräns
I det tidigare förslaget inom EU skulle det krävas utbildning för att dra ett släp över 750 kilo. I det senaste finns kravet på utbildning kvar, men bara om totalvikten ligger inom spannet 3,5 till 4,25 ton, som blir den nya övre gränsen.
Den 2728 juni deltar Messing i ett ministerrådsmöte där flera nyheter på trafikens område ska införas, under förutsättning att en majoritet ställer sig bakom.
Det ska bli en ny åldersgräns på 24 år för att ta körkort på tung motorcykel, över 400 kubikcentimeter.
Men den som hunnit ta ett sådant körkort ska bara behöva genomgå en enklare variant av uppkörning för att få det nya, berättar Messing. De nya reglerna träder i kraft tidigast 20072008.
Men alla över 50 år, med gamla körkort som också gäller mc, kan även i fortsättningen skaffa sig en Harley Davidson på ålderns höst utan att det ställs några krav på ny prövning.

EU-körkort
Vid ministermötet ska också det länge förberedda beslutet om ett gemensamt EU-körkort fattas. Frågan har visat sig vara tekniskt komplicerad och övergångstiden blir nu hela 20 år.
 Parlamentet hade ett hundratal synpunkter, berättar Messing.
Bland annat beror det på att reglerna ser olika ut i länderna. I Tyskland till exempel förnyas inte körkort, sedan man en gång fått det. Därför har Tyskland krävt en lång övergångsperiod.

Mer läsning

Annons