Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GM vill sälja sin kassako

Världens största biltillverkare General Motors (GM) har planer på att sälja majoriteten i sin lönsamma finansrörelse.
GM redovisade i måndags en ny brakförlust.

Annons
General Motors Acceptance Corp. (GMAC) har av de tre stora kreditvärderingsinstituten getts ett kreditbetyg som motsvarar den högsta "skräpnivån". Två av dem har flaggat för att betyget kan sänkas ytterligare.
Det är inte GMAC:s resultatutveckling som drar ner betyget, verksamheten har i flera år varit GM:s överlägset mest lönsamma del. I stället är det självklart moderbolagets finansiella bekymmer som ligger bakom det låga betyget.

Höjt betyg
Skulle GM sälja majoriteten i GMAC och få åtskilliga miljarder skulle biljättens kreditbetyg sannolikt höjas och därmed göra det billigare för bolaget att skaffa finansiering. Men å andra sidan skulle GM:s vinst, åtminstone kortsiktigt, drabbas.
Förra året gjorde GMAC en vinst på 2,9 miljarder dollar och stod därmed för cirka 80 procent av GM:s nettovinst. Under tredje kvartalet gjorde GMAC en vinst på 675 miljoner dollar.
Enligt analytiker är GM, trots de jättelika kostnadsbesparingar som presenterades på måndagen, fortfarande illa ute.
Måndagens avtal innebär visserligen att GM får lite andrum men frågan är om det räcker. Fortfarande måste bolaget tillverka bilar med en sådan kvalitet och till ett sådant pris att amerikaner vill köpa dem i stället för bilar från till exempel Toyota.

Bensinpriset
GM har tidigare haft framgångar med sina stadsjeepar, men det stigande bensinpriset har fått många amerikaner att ändra sin köpvanor och köpa mindre törstiga bilar.
GMAC, som bildades 1919 för att hjälpa GM:s återförsäljare med finansiering, har växt till att bli ett av världens största finansbolag. Det sysslar nu också med bolåneverksamhet, utlåning, fastighetsmäkleri, samt bil- och hemförsäkringar. Analytiker bedömer att enheten kan vara värd uppemot 160 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons