Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränshinder rivs — men det tar tid

Det går framåt med försöken att riva ned gränshindren mellan Sverige och Norge — men i snigelfart. Trots allt händer det en del vid halvårsskiftet.

Annons
 Det är en komplicerad lagstiftning och för svensk del styrs den väldigt mycket av EU. Allting hade varit enklare om även Norge hade varit med i EU, säger Berit Andnor, luttrat statsråd som i regeringen ansvarar för det nordiska samarbetet, till TT.
På måndagen deltog hon i ett seminarium i Strömstad tillsammans med sin norske kollega Svein Ludvigsen samt företrädare för näringslivet och myndigheter på bägge sidor om gränsen.

Lättnader
Det var egentligen en uppföljning av en träff länderna hade i Östersund 2003. Redan då beslöt man införa en del lättnader för till exempel yrkesmässig trafik över gränsen. Andnor hade hoppats att dessa skulle varit genomförda för att bra tag sedan. Men icke.
Det gäller till exempel att tullförrättningsavgiften vid all hantering som sker elektroniskt skulle slopas. Nu faller den bort den 1 juli.
I Östersund enades man först om att slopa de särskilda depositionsavgift som gäller för maskiner som utför arbete i båda länderna. Så blir det inte. I stället ska företagare som regelbundet arbetar över gränsen bilda bolag i båda länderna. På det sättet kringgås de gränshinder som i dag finns.
Försöksverksamhet har inletts med fri rörlighet över gränsen dygnet runt och utan att man ska behöva passera en tullstation som i dag. Men då måste åkaren via mobil ringa respektive tullverk när gränsen passeras och säga vad han har i lasten. Det heter "mobil positionering" på tullverksspråk.
 Jag räknar med att denna verksamhet ska vara i permanent drift om ett år, men några beslut finns ännu inte, säger Andnor.

Enklare flytta
Numera kan man också betydligt enklare än tidigare skriva sig i grannlandet vid en eventuell flytt eller arbetspendling. Ett personnummer krävs till exempel för att öppna ett bankkonto i både Norge och Sverige. Riksdagen ändrade folkbokföringslagen i det syftet strax före jul.
 Det ska räcka med att göra en anmälan över nätet till respektive folkbokföringsmyndighet. Och det gäller i hela Norden.

Mer läsning

Annons