Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grupptalan mot Sydkraft på gång

Som ett startskott till en kommande grupptalan om skadestånd mot Sydkraft bildades på tisdagen den ideella föreningen Elupproret.
Styrelsen sammanträdde i Sunnerå herrgård vid stranden av Ryssbysjön utanför Ljungby, mitt i det värst stormdrabbade området.

Annons
Sixten Svensson, en av initiativtagarna till upproret mot Sydkraft efter januaristormen Gudruns härjningar, räknar med att ett par tusen personer är intresserade av att vara med i en grupptalan.
 Men basen är mycket, mycket större, cirka 70 000 hushåll var utan ström i mer än tre dagar, säger han till TT.
Det kommer att kosta de intresserade 200 kronor i medlemsavgift att vara med i föreningen. Dessutom måste de lämna en fullmakt för att föreningen ska kunna föra deras talan.

Universalkabel
Det blir Fredrik Karlsson vid advokatfirman Wagenius & Partners i Helsingborg som kommer att föra Sydkraftkundernas talan. Han säger att de kanske måste delas upp i flera grupper beroende på att de har olika skadeståndsanspråk. Det kan alltså bli tal om flera grupptalan.
På en fråga om det inte finns ekonomiska risker med en grupptalan, svarade Fredrik Karlsson:
 Vi skall självfallet bedöma riskerna innan vi går igång. Vi kommer inte att starta en process utan att vara ganska säkra på att vinna.
Föreningen Elupproret skall också verka för rimliga nätkostnader och ett driftsäkert elnät.
 Tekniken för det finns redan genom den så kallade universalkabeln som funnits på marknaden i åtta år. Sydkraft köpte dock inte in den förrän två veckor efter stormen, säger Sixten Svensson.
Universalkabeln hängs upp på ett sätt som gör att den bara faller till marken om det blåser, där den fortsätter att leverera el.

Erbjudande?
Några av Elupprorets styrelsemedlemmar konstaterade att Sydkraft talar om hur viktigt det är med nöjda kunder, men att företaget inte säger något om huruvida det tänker betala någon ekonomisk ersättning.
 Om Sydkraft skulle komma med någon form av erbjudande kommer vi att granska det och sedan råda våra medlemmar huruvida de skall acceptera eller inte, säger Sixten Svensson.
Föreningen har två år på sig, räknat från den 8 januari, att komma in med sina skadeståndsanspråk.

Mer läsning

Annons