Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldår för hushållen nästa år

2006 ser ut att kunna bli ett riktigt höjdarår för de svenska hushållen. Höjda löner, höjda barnbidrag, måttliga prisökningar och sänkta skatter gör att hushållen i gemen kan se fram emot åtskilliga kronor mer att spendera nästa år.

Annons
Förutsättningen är förstås att man slipper arbetslöshet, ohälsa och annat elände.
De senaste prognoserna pekar på att 2006 blir ett år med bra fart på tillväxten och en rejäl ökning av hushållens inkomster efter skatt och prisökningar. Gunilla Nyström, privatekonom på bankkoncernen SEB, tycker att man kan prata om ett riktigt guldår för många hushåll:
 En ensamstående mamma i en hyreslägenhet får för en gångs skull mycket mer pengar att röra sig med. Det är unikt, säger Nyström.
Enligt hennes beräkningar kan en ensamstående förälder med två barn få över 1 000 kronor mer i månaden över nästa år förutsatt att löneökningen blir knappt 4 procent.

Blygsamma hyreshöjningar
Det låga ränteläget slår igenom på hyrorna. Inom Hyresgästföreningen bedömer man att hyreshöjningarna i snitt kan stanna på omkring en halv procent nästa år.
Villaägare och boende i bostadsrätt får däremot höjda taxeringsvärden. Dessutom väntas räntorna stiga. Men någon större dramatik för hushållen blir det knappast och totalt sett blir det ändå ett stort plus, menar Gunilla Nyström.

Pensionärer förlorare
För landets pensionärer ser det inte lika ljust ut. Uppräkningen av pensionerna med 1,1 procent räcker knappt till för att klara de väntade prishöjningarna nästa år. Främst ensamstående pensionärer kan dock dra nytta av att maxgränsen för bostadsbidraget till pensionärer höjs.
 Pensionärspar måste räknas som förlorare, säger Gunilla Nyström.
Förlorare är också många studerande. Studiemedlen höjs bara med 52 kronor i månaden.
... föräldrar vinnare
Men studerande som har barn är däremot klara vinnare. Det nya tilläggsbidraget ger en heltidsstuderande 480 kronor i månaden för första barnet och 304 kronor för andra barnet.
Till de definitiva vinnarna hör även hushåll där en förälder med goda inkomster tar ut föräldraledighet efter 1 juli. Då höjs taket i föräldraförsäkringen, vilket som mest ger 4 400 kronor mer i månaden efter skatt.
Motsvarande höjning av taket i sjukförsäkringen ger inte lika tydliga effekter, eftersom de med goda inkomster ofta har ett inkomstskydd vid sjukdom via kollektivavtal.

Festen över?
Även under 2005 fortsatte de svenska hushållen att låna mer än de sparade. Stigande aktiekurser och bostadspriser gjorde ändå hushållen som grupp rikare än de någonsin varit tidigare.
 Jag kan lika lite som någon annan säga när festen är över. Men vad skulle få bostadspriserna att rasa med måttligt stigande räntor, en god inkomstutveckling och fortsatt stor efterfrågan på bostäder nästa år? frågar sig Gunilla Nyström.

Mer läsning

Annons