Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldregn över AMF-pensionärer

1,4 miljoner kunder hos AMF Pension får dela på närmare 35 miljarder kronor.

Annons
De som berörs är privatanställda arbetare födda 19061967 som haft sina pensionspengar hos AMF sedan före 1996.
Av de 1,4 miljoner LO-medlemmar som nu får del av pengaregnet är omkring 400 000 redan pensionärer. På fredag får de besked om hur stor höjningen blir. Summan beror på hur gammal man är och hur mycket man tjänade in av sin pension före 1996.

300 kronor mer
För genomsnittspensionären kommer tjänstepensionen att höjas med 300 kronor från och med april. I dag får pensionären ut omkring 1 000 kronor i månaden.
 Det handlar i snitt om 25 000 kronor per person, men pengarna betalas ut under resten av livet. Det innebär en höjning på 33 procent av den gamla pensionen, säger AMF Pensions vice vd Ingvar Skeberg.
Men också den som är yngre än 65 år får del av återbäringen. Något värdebeskedet nästa år ger besked om.

Överskott
Redan när det gamla pensionssystemet ansågs färdigfinansierat av LO och Svenskt Näringsliv år 2000 fanns ett överskott på 16 miljarder kronor i systemet. Under de fem åren som gått har de vuxit till cirka 40 miljarder kronor.
 De har växt genom framgångsrik kapitalförvaltning, men också eftersom de antaganden man gjorde var lite återhållsamma, säger Skeberg.
Av de 40 miljarderna går 34,8 miljarder tillbaka till kunderna, 4.9 miljarder används för att upprätthålla konsolideringen i bolaget och 1,4 miljarder kronor återgår till arbetsgivarna.

Mer läsning

Annons