Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsits när LKAB tar historiskt beslut

Ett nytt pelletsverk för 6 miljarder kronor i Kiruna blir den största investering som LKAB gjort under sina 115 år.
Styrelsens klartecken för bygget blev offentligt på fredagen.

Annons
Satsningen i Kiruna innebär 120 nya permanenta LKAB-jobb. Som mest kommer 800 personer att arbeta med bygget de närmaste två och ett halvt åren.
 Vi har utrett i två år, men visst var det slutgiltiga beslutet ändå lite pirrigt att ta. Det är oerhört stort och kommer på toppen av besluten om våra investeringar i Malmberget och Narvik, säger vd Martin Ivert till TT.
För två veckor sedan gav miljödomstolen i Umeå LKAB tillstånd att bygga det nya tredje pelletsverket i Kiruna.

Gyllene tider
Det statliga järnmalmsbolaget bygger just nu ett annat pelletsverk i Malmberget för 2,6 miljarder. Dessutom satsas 1 miljard på malmhamnen i Narvik. Alla pengar, nära 10 miljarder, tas från det egna bankkontot.
 Hela tiden får vi frågor om vad vi ska göra med vår starka kassa och här är ett svar.
LKAB sitter i en guldsits, prishöjningarna på järnmalm i år har varit rekordstora, drygt 70 procent.
Bakgrunden är det ökande suget efter järnmalmsprodukter på världsmarknaden. Kina är motorn i den utveckling som väntas bestå.
 Ja, ett antal år framöver tror vi. Givetvis kommer det att svänga både pris- och volymmässigt, men på en högre nivå än vad vi är vana vid. Förstås är det en av förutsättningarna för det nya pelletsverket.

Tryggt
Förutom pelletsverket inkluderar projektet bland annat ett anrikningsverk, fraktterminal och miljöförbättrande åtgärder.
 Vi är väldigt trygga när det gäller lönsamheten.
Verken körs i gång under våren 2008.
 Våra kunder förväntar sig den här typen av investering, säger Martin Ivert. Han konstaterar att efterfrågan från kunderna överstiger LKAB:s kapacitet, inklusive det nya verket.
 Vi har till och med preliminära avtal för beläggning av det nya verket.
Den nya anläggningen ska producera 5 miljoner ton pellets per år. Volymen kan byggas ut till 6 miljoner ton med hjälp av tilläggsinvesteringar. Förädlingsverken i Kiruna ska efter utbyggnaden enbart leverera olika typer av järnmalmspellets.
LKAB förprojekterar också en ny huvudnivå i Kirunagruvan. Ett beslut om det kan komma under 2007.

Mer läsning

Annons