Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldvaskare bästa uppfinnarna i länet

En guldvaskningsmaskin från Sundsvall är Västernorrlands bästa uppfinning 2005. I går fick upphovsmännen Göran Åslin och Björn Sjöström 10 000 kronor i Skapa-stipendium av Almi samt ett lycka till på vägen mot riksfinal.

Annons
Tala är silver och tiga tydligen guld. Vinnarna vill inte avslöja för mycket om sin produkt.
Lite hemligt är det fortfarande. Men vi använder inte vatten som transportmedel. Det bygger på andra grejer, berättar Björn Sjöström.
Klart är också att kemikalier undviks. Det är något som juryn tar fasta på i sin officiella motivering liksom att energiförbrukningen är låg.
Kemikalier vill vi komma ifrån. I guldgruvor i Afrika och Brasilien körde man med kvicksilver förr. Den här maskinen kan till och med städa upp efter det, säger Björn Sjöström.
Principen för Åslin och Sjöström är att ta vara på de mikroskopiska guldpartiklarna som normalt ratas. Andras avfall blir deras råvara.
Så mycket som 70 procent av guldet kan vara i form av mikroguld och i takt med stigande guldpris (i dag runt 100.000 kronor per kilo) blir även små korn värda att söka.
Vinnarna har vaskat guld för hand i femton års tid. De har en inmutning i Finland. Nu bildar de bolag, International mining kit, och tänker sig lansera maskinen world wide främst i Kanada, USA, Europa och Australien.
I Skapa-finalen i oktober ligger 400.000 kronor i potten. Det vore välkomna utvecklingspengar.
Folk är ju så försiktiga i dag. Skriv gärna det. De vill köpa en lott men bara om det är garanterad vinst, säger Göran Åslin.
Andrapris går dubbelt upp till Örnsköldsvik. Dels till Morten Johannessen som har konstruerat en snillrik spiraltrappa för torn och trånga utrymmen.
Dels till veteranen Bo Swedenklef, som tidigare fått Skapa-pris för Volvos whiplash-stolar och styrbara säkerhetsbälten. Nästa innovation i trafiken är att trolla bort vindrutestolpen för ögat.
Den finns där men du ser den inte. Jag har ett system med olika tekniker som visar bilder bakom stolpen. Hägglunds är redan intresserade till sina bandvagnar, förklarar Bo Swedenklef

Fotnot: Bakom stiftelsen Skapa står Föreningen Sveriges
Verkstadsindustrier, Föreningssparbanken AB, Stockholmsmässan AB och Svenska Uppfinnarföreningen med stöd av bland andra Almi Företagspartner AB.

Mer läsning

Annons