Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften kvar vid pension

Just nu väller floden av orangea kuvert med pensionsbesked ut över landet.
Den som tycker att den framtida allmänna pensionen verkar låg behöver inte känna sig ensam. För de allra flesta ger den bara drygt hälften av den tidigare inkomsten, visar beräkningar som TT gjort.

Annons
Statsminister Göran Persson har dessutom sagt nyligen att de flesta nog kommer att bli besvikna när de står med den första pensionen i handen.
Årets orangea kuvertet ger bland annat besked om hur mycket pensionsrätter man tjänade in under 2003 och behållningen på kontot för inkomstpension respektive premiepension.
För en genomsnittlig person på 40 år har saldot på kontot för inkomstpensionen ökat med drygt 50 000 kronor det senaste året. Motsvarande ökning på premiepensionskontot är närmare 9 000 kronor.
Pensionsrätt tjänar man bara in på inkomster under det så kallade taket i pensionssystemet. Det är alltså bara de inkomsterna beskedet i det orangea kuvertet handlar om.

Prognoser
Taket är på 8,07 basbelopp. 2003 motsvarade det en årsinkomst på 330 000 kronor.
Pensionsbeskedet innehåller även prognoser för hur mycket pensionen beräknas bli vid olika tillväxt och olika pensionsålder. Det enklaste man kan göra för att kolla pensionens storlek är att jämföra pensionsprognosen vid 0 procents tillväxt med den månadslön man hade 2003.
En sådan jämförelse visar hur mycket inkomsten minskar om man jobbar fram till pension med en genomsnittlig löneutveckling, den så kallade kompensationsgraden.
Om man vill göra samma sak med pensionsprognosen vid 2 procents tillväxt måste man först räkna fram en lön att jämföra med. Men det är krångligare och ger i praktiken samma skattning av kompensationsgraden som den första jämförelsen.

Nytt system
De som är födda 1954 och framåt får hela sin pension från det nya pensionssystemet. TT har gjort en bearbetning av en sammanställning av uppgifterna i de orangea kuverten för dessa personer. Den visar som väntat att den genomsnittliga kompensationsgraden ligger på 55 procent eller något därunder för de allra flesta.
För de födda en bit in på 70-talet ger pensionsprognosen en högre genomsnittlig kompensationsgrad. De allra yngsta födda 1976 och 1977 har en genomsnittlig kompensationsgrad på 60 procent eller mer.
Förklaringen är att de yngre har genomsnittligt lägre inkomster än övriga. En större del av pensionen beräknas därmed komma från garantipension, den lägsta garanterade pensionen i systemet. Det håller uppe pensionen vilket i sin tur ökar kompensationsgraden.

Minskar
När dessa åldersgrupper så småningom kommer upp i mer genomsnittliga inkomster kommer kompensationsgraden för dem att minska.
Man kan också jämföra pensionsprognosen vid 2 procents tillväxt med månadslönen 2003. TT:s bearbetning visar att de som är födda före början av 70-talet i allmänhet inte hinner jobba ihop till en allmän pension som motsvarar lönen 2003.
För de allra flesta tillkommer en kollektivavtalad tjänstepension ovanpå den allmänna pensionen. Tjänstepensionen antas vanligen motsvara cirka 10 procent av slutlönen.

Mer läsning

Annons