Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln sysselsätter allt fler i Sundsvall

Redan i dag är handeln den bransch som sysselsätter mest folk i Sundsvall. Med ett Birsta som växer så det knakar kan antalet anställda inom handeln snart vara en bra bit över 10 000 personer i kommunen.

Annons
Den siffran kan jämföras med Sundsvalls kommun som har runt 8 000 anställda och de runt 2 800 landstingsanställda som finns i kommunen. Skogsindustrin, verkstadsindustrin och byggbranschen sysselsätter tillsammans mellan 5 500 och 6 000 Sundsvallsbor.
Utvecklingen i Birsta gör att de cirka 10 000, som redan i dag jobbar inom handeln i Sundsvall, snart kan vara betydligt fler. Lars G Ohlsson, regionchef för branschorganisationen Svensk handel, tror att den planerade expansionen i Birsta kan skapa minst 500 årsarbeten de närmaste åren.
En undersökning som Svensk handel i går presenterade på Handelns dag i Sundsvalls stadshus visar att Birsta redan nu är det område i Norrland där den så kallade \"shoppingturismen\" har utvecklats allra bäst.
Med Ikea i spetsen är området en \"turistmagnet\" som drar folk från Söderhamn i söder till Kiruna i norr.
Ikea i Sundvall har 1,4 miljoner besökare per år, vilket är mer än både Gröna Lund och Vasamuséet, sa Yvonne Ingman, vice vd för Svensk handel i sitt inledningsanförande.
Något som får positiva ekonomiska effekter för Sundsvall.
Handeln i Sundsvall omsätter omkring fem miljoner per år. Av det kommer 4045 procent av intäkterna utifrån, berättade Lars G Ohlsson i en paus.
Det är en bra bit över riksgenomsnittet på drygt 30 procent. Och den positiva utvecklingen för handeln i området ser ut att fortsätta. Något som skapar nya arbetstillfällen.
När industrin investerar ett antal miljoner i en ny maskin försvinner kanske en del arbetstillfällen. När ett stort byggvaruhus investerar skapas 3040 arbetstillfällen.
Finns det några hot mot en fortsatt positiv utveckling för handelns tillväxt i Sundsvall?
Det största hotet är om kommunen väljer att säga nej till expansionen i Birsta. Att det då istället skulle växa upp ett stort handelsområde mellan Timrå och Umeå skulle vara förödande för Sundsvall, sa Lars G Ohlsson.
Även handeln i centrala Sundsvall tror han gynnas av utvecklingen i Birsta.
Jag tror att handel föder handel. Det är klart att det finns enskilda näringsidkare som kan drabbas negativt, men i det stora hela är jag övertygad om att det är positivt.
Helena Löfgren, som jobbar en del åt Investera i Sundvall, pratade under sitt anförande i stadshuset om handeln som en regions motor.
Handelsföretag kan agera \"magnet\" och locka andra företag och branscher. Ikea har gjort det i Sundsvall, sa hon bland annat.

Sysselsättningen i olika branscher i Sundsvall
Handel: ca 10 000 anställda.
Skogsindustrin: ca 1 800. (Wifstavarv och Östrand ej medräknade).
Verkstadsindustrin: ca 2 000.
Byggindustrin: ca 1 800.
Kommunen: ca 8 000.
Landstingsanställda: ca 2 800 (Sundsvalls sjukhus och vårdcentraler).

Mer läsning

Annons