Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels vill minska risken för butiksrån

/
  • Jan-Christer Jonsson, Handels, och butikschefen på Ica Kubiken, Staffan Lindström, träffades i går för att gå igenom vad som hände vid rånet. Handels ser rånrisken som ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Rånet mot Ica Kubiken var det fjärde på kort tid i Sundsvallsområdet. – Vi jobbar hårt för att minska risken, men det går tyvärr inte att förebygga allt, säger Jan-Christer Jonsson, ombudsman på facket Handels.

Annons
Han anser att rån är en av de största arbetsmiljöriskerna för Handels medlemmar. Nu hotas dessutom anställda trots att bytet bara blir några tusenlappar.
Är rånarna missbrukare så tar de risker och skiter nästan i om de åker fast, menar Jan-Christer Jonsson.
I går eftermiddag besökte han Ica Kubiken för att tillsammans med butikschefen Staffan Lindström gå igenom vad som hände vid rånet och vilka eventuella åtgärder som skulle kunna vidtas.
Ett sådant här rån då de rusar in beväpnade strax före stängning är närmast omöjliga att skydda sig mot. Men personalen uppträdde precis som man ska och behöll lugnet, berömmer Staffan Lindström.
Facket Handels driver tillsammans med polisen, brottsförebyggande rådet och Svensk handel ett arbete för att öka säkerheten.
Det gäller bland annat att undvika ensamarbete, att ha så lite kontanter som möjligt i butiken, säger Jan-Christer Jonsson.
Det finns slutna kassasystem, vilket exempelvis Ica Esplanad har, där varken rånare eller personal kommer åt pengarna. Men systemet kostar förstås pengar.
Vängåvans bokhandel var först i Sundsvall med att säkerhetscertifiera sin butik.
Då måste man klara de 13 krav som ställs. Men fler butiker är på väg att bli certifierade, säger Jan-Christer Jonsson.
Om ett rån ändå skulle inträffa är det viktigt att de personalen är utbildad för en sådan situation, menar han. Och efteråt måste de anställda få rätt stöd.
Min erfarenhet är att arbetsgivarna känner väldigt mycket för de som utsatts, säger Jan-Christer Jonsson.
Han har ett par goda exempel från tidigare rån.
När Konsum Extra i Nacksta rånades sent en fredagkväll våren 2002, så informerades all personal redan samma kväll. Dagen efter var butiken stängd och personalen samlades på Folkets hus och pratade om det inträffade. Där fanns även en beteendevetare.
Det andra exemplet var när en tjuv drog kniv på Elgiganten för ett par år sedan.
Personalen hade nyligen fått utbildning i säkerhetsfrågor och höll sig lugn. Ledningen, som var i Malmö på konferens, avbröt genast den och flög hem samma eftermiddag. Dessutom tog de in en präst för samtal.

Mer läsning

Annons