Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har 900 lunchkunder om dagen

/
  • Fyra gymnasieskolor får nu lunchmat från Sofia Nordells och Åsa Ingemarssons företag. Bilden är från skolan Mikael Elias.

På fyra år har företaget Mitt Gastronomi fördubblat omsättningen.
Trots att de nya ägarna inte hade någon branschvana.
Nu har de 900 lunchkunder en vanlig dag.

Annons

Det är tre år sedan nu som hälsingetjejerna Sofia Nordell och Åsa Ingemarsson tog över företaget och storköket i Bergsåker. Den ene hade varit regionchef på Preem och den andre chef på Åhléns i Gävle.

– Men vi hade jobbat tillsammans förut, och ville göra det igen, säger Sofia Nordell.

Hon beskriver det som att de tog över en restaurangskola och ett cateringföretag som visade sig egentligen inte ha några kunder.

Året innan, alltså 2011, hade omsättningen varit sju miljoner.

– I år landar vi på 13 miljoner, förklarar duon.

Restaurangskolan har de inte kvar, det uppdraget har gått till ett annat företag.

– Däremot har vi riktigt mycket catering nu, sedan levererar vi mat till flera arbetsplatser och framför allt till fyra friskolor med totalt 650 elever.

Avtalet med landets största friskoleföretag Academedia var förstås värdefullt. Det innebar leveranser till gymnasierna Mikael Elias, NTI och Plusgymnasiet i Sundsvall.

I höst har dessutom Stenstadsgymnasiet tillkommit.

Så i dag har företaget 15 anställda, de flesta på heltid.

– Trots att volymen vuxit tummar vi inte på kvaliteten, inga påssåser och inge pulvermos här inte, försäkrar Sofia Nordell.

På Mikael Elias har man en rätt stor salladsbar.

– De ville ha ett hälsoalternativ. Vi har också personal ute på skolorna och dessutom har vi matråd på skolorna två gånger per termin för att få veta vad de tycker. Då pratar vi också om vikten att minska svinnet. Här på Mikael Elias är de jätteduktiga att hålla nere det.

En dag i veckan lagar de även 50 gratisportioner till EFS-kyrkan, något som de förra ägarna av Mitt Gastronomi startade.

Att bli egna företagare har hittills inneburit lägre lön och en del risker.

– Vårmässan blev en riktig flopp med för få besökare, jäklar vad det kostade oss. Men på Selånger marknad var det fullt ös, vi jobbade alla som galningar så förhoppningsvis tar vi igen en del där, säger Åsa Ingemarsson.

Mer läsning

Annons