Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand satsar i hamnen

/

Med både Valmet i Sundsbruk och Bollstasågen som kunder andas Härnösands hamn optimism.
En stor investering ska lyfta satsningen.
Om 1–2 år är ambitionen att vara en betydande containerhamn.

Annons

– Ja, så är det. Vår hamn har ett bra geografiskt läge, det fryser sällan här på vintern och djupet är tillräckligt för containerfartygen. Så förutsättningarna är klara, säger Bengt Lönnberg, ordförande i Härnösands hamn.

Bolaget som äger hamnen, Södra Norrlands Hamn & Logistik, tänker investera över 25 miljoner kronor i en ny stor kran som kan lasta hela fartyget på en gång. Dagens kran når inte, vilket gör att fartygen måste vända för att man ska kunna lasta klart.

– Med den nya kranen, som vi hoppas ha på plats i september, blir vi betydligt mer effektiva. Därmed behöver fartygen inte ligga så länge vid kaj, säger Bengt Lönnberg.

För Söråkersföretaget Delta Terminal, som sköter stuverihanteringen i Härnösand, ger det här åtta nya jobb.

– Ett genombrott för oss. Eftersom vi äger hamnen i Söråker kan vi använda personalen i båda hamnarna och får en effektivare verksamhet, säger vd Johan Stén.

Häromdagen lastade det Cypernflaggade containerfartyget Robert för första gången sågade trävaror från Bollstasågen. Turkiet och Israel är destinationer.

– En jättebra lösning för oss, sade Erik Elmkvist, affärschef på Bollstasågen.

Sågverket kör sin export till hamnarna i Tunadal och Gävle, och även till Göteborg. En stor del går med lastbil.

– Nu får vi får kortare logistik, det är även bra för miljön. Blir det bra kan vi tänka oss större volymer härifrån i framtiden, sade Erik Elmkvist.

I dag är Härnösand en mycket liten containerhamn. Men Bengt Lönnberg tror att fler företag kommer att vara intresserade.

– Och med tanke på alla varor som kommer från Kina, bland annat till Birsta, så borde vi kunna få en del import också, tror han.

Satsningen på logistikparken i Sundsvall är han skeptisk till.

– Med de våldsamt stora investeringar de pratar om så blir det inte lätt att räkna hem.

Mer läsning

Annons