Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela havet stormar på telemarknaden

/

Kabel-tv- och bredbandsbolaget Com Hem med 1,4 miljoner hushåll som kunder, säljs för drygt 10 miljarder kronor till riskkapitalbolagen Carlyle Group och Providence Equity Partners.
Säljaren Wallenbergs riskkapitalbolag EQT kan efter tre års ägande sopa hem en vinst på cirka sju miljarder kronor.

Annons
Det är andra gången på mindre än en vecka som Providence avslöjar storaffärer. I förra veckan köpte de den danska motsvarigheten till Telia, TDC, för hisnande 100 miljarder kronor.
Hela hösten har det rått något av hela havet stormar på den svenska och nordiska telekommarknaden, med stora ägarbyten och nya marknadsförutsättningar. Till exempel har norska Telenor på några år köpt Utfors, Bredbandsbolaget och Vodafone Sverige.

UPC-affär till jul
Det är knappast över ännu. Com Hems konkurrent UPC är också till salu.
 Det är riktigt. Vi har en ambitiös försäljningsplan och hoppas att det ska vara klart redan före årsskiftet, säger UPC:s informationschef Anders Ahlbeck till TT.
Målet för ägarna amerikanska Liberty Global, är sälja UPC-bolagen i både Sverige och Norge. Carlyle och Providence pekas av finanstidningen Wall Street journal ut som tänkbara köpare också den här gången.
 Jag kan inte kommentera vilka kontakter som förs, säger Ahlbeck.
EQT säljer Com Hem efter att ha ägt bolaget sedan 2003. Förre ägaren Telia var tvungen att sälja för att sammanslagningen av Telia och finska Sonera skulle godkännas av konkurrensmyndigheterna. Priset den gången var cirka 2,1 miljarder kronor.

Sju miljarder
EQT har så att säga "målat om butiken" för någon miljard, höjt omsättningen med över 20 procent per år under de senaste tre åren företaget väntas i år göra ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på över 700 miljoner kronor.
Försäljningspriset i dag på cirka tio miljarder innebära en vinst på drygt sju miljarder kronor för EQT.
Redan i våras tillkännagavs försäljningsplanerna. Bland tänkbara köpare nämndes Tele2, men prislappen blev för dyr.
Enligt EQT:s informationschef Johan Hähnel utarbetades en affärsplan tillsammans med ledningen när EQT köpte Com Hem.
 Den planen har vi nu genomfört, och då är det dags för en ny ägare att ta över, säger Hähnel.

Tro
Det handlade framför allt om att införa så kallad triple play - integrerat bredband, telefoni och tv. För kunden innebär det att kunna få alla tjänsterna ur en kontakt i väggen.
 I slutändan handlar hela den här omvandlingen om vad kunden får för tjänster och nytta. Uppenbart finns det aktörer som tror på mycket stora intäktsmöjligheter, säger Anders Ahlbeck.

Mer läsning

Annons