Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst med hjälp av kamera och mobiltelefon

/
  • Henry Arousell är drivande för en ny teknik för hemtjänstpersonal med larm via mobiltelefonen. Landstinget stöttar en förstudie med 100 000 kronor.

Hemtjänstarbetet ska kunna underlättas med en kamera i patientens hem och en mobiltelefonövervakning som personalen gör.

Annons
Det ska kunna undvika tragedier som att patienter glöms bort, säger Henry Arousell på Arousell Innovation i Bergsjö.
Ett företag under moderbolaget får 100 000 kronor i anslag av landstinget i Gävleborg för att utveckla ett system för hemtjänsten.
Det handlar naturligtvis inte om att det tekniska ska ersätta personalen. Men det kan gå att göra besparingar genom att vissa kontroller kan skötas med teknikens hjälp, säger Henry Arousell.
Problematiken är inte enkel eftersom det även är en integritetsfråga. Ska patienter inom hemtjänsten alls kunna kontrolleras med kamera?
Man kan tänka sig en kameraplacering så att den enbart visar personers ben. Det, och mycket annat, ingår i den förstudie som vi gör.
Henry Arousell har inledningsvis haft hjälp av Gustaf Jorlin och Jens Persson, ett examensarbete. Samt av Johan Lidman.
Sedan några år använder delar av Nordanstigs hemtjänst ett prisbelönat system med mobiltelefon och journalskrivning.
Det kan kompletteras med vår lösning, bedömer Henry Arousell.


Jobb åt Bosch


Annars råder det full huggning i datastugan i Bergsjö. Tillsammans med makan Jessica, tidigare Ekman och Sundsvall, gör Henry Arousell ett produkthanteringssystem för tyska jätten Bosch.
Det brukas redan i stora delar av Europa, berättar Henry Arousell.

Mer läsning

Annons