Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hirschska husets vind ska bli lägenheter

Läget kan knappast bli mer centralt. Norrporten vill nämligen förvandla Hirschska husets stora vind till lägenheter.

Annons
Arbetet har redan påbörjats. I förra veckan mättes utrymmena upp (se artikel nedan). Går det enligt planerna kan de första hyresgästerna flytta in om cirka två år.
Det handlar om totalt om nästan 1 000 kvadratmeter som vi vill bygga om till lägenheter. Vi ska projektera och ta in anbud för att se vilka kostnader och intäkter det landa på. Sedan hoppas vi kunna ta ett definitivt beslut i höst, säger Bengt Dahlberg, fastighetsutvecklare på Norrporten som äger huset.
Resultatet kan bli ett tiotal vindslyor med verkligt A-läge och i vissa fall utsikt över Stora torget.
Hur många lägenheter det blir är svårt att säga, eftersom vi ännu inte vet hur vi kan utnyttja utrymmena. Men de flesta lägenheterna blir 2:or och 3:or. Kanske gör vi även någon fyrarummare, säger Bengt Dahlberg.
Norrporten har anlitat Erik Solberg på arkitektbyrån Sweco FFNS i Sundsvall för att rita lägenheterna.
De blir alla olika. Utseendet beror på var trapphus, murstockar, fönsterkupor med mera finns. Verkligheten får bestämma, säger han.
Eftersom fasaden mot torget är byggnadsminnesmärkt, så är det främst mot innergården som det finns möjlighet att skapa takfönster och kupor för ljusinsläpp.
Det här är inte första gången i Hischska husets hundraåriga historia som ägarna planerat att göra om vinden till bostäder. Men den här gången tror vi att det bli verklighet, menar Bengt Dahlberg.
De senaste åren har vi skapat ett 30-tal lägenheter i centrum genom att bygga om lokaler. Det här är en fortsättning på arbetet med att få in fler boende och mer liv i stan.
När ombyggnaden av vinden ändå ska göras tänker Norrporten passa på att rusta andra delar av Hirschska huset.
Ja, vi tänker vi renovera taket, som angripits av rost, och laga och återställa skadorna på ornamenten på tak och fasad. Dessutom har vi en idé om att förstora takkuporna. Men det gäller att gå varligt fram och vi kommer som vanligt att samråda med myndigheterna, säger Bengt Dahlberg.

Mer läsning

Annons