Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre vinster, färre jobb i statens bolag

Samtidigt som vinsterna ökar fortsätter antalet anställda att minska i de statliga företagen.
Och statens aktieinnehav tappade i värde första halvåret, trots att börsen som helhet steg.

Annons
De hel- och delstatliga företagen ökade sin samlade vinst med 23 procent under första halvåret till 26,6 miljarder kronor före skatt, visar delårsrapporten från regeringskansliet. Omsättningen steg med 7 procent till 161,6 miljarder kronor.
Det är främst energikoncernen Vattenfall och gruvbolaget LKAB som ligger bakom förbättringen. Men även Posten, Systembolaget, Green Cargo, Samhall och SJ finns bland de bolag som visar bättre siffror.

Färre jobb
Näringsminister Thomas Östros gläds åt resultatutvecklingen och pekar även på de omfattande investeringar som planeras inom Vattenfall och tågfraktbolaget Green Cargo.
De statliga bolagen är viktiga för Sverige och deras utdelningar kommer även fortsättningsvis att vara ett viktigt bidrag till vår välfärd, skriver ministern i ett pressmeddelande. Men delårsrapporten visar också att antalet jobb fortsätter att minska i statens företag.
Medelantalet anställda minskade med cirka 5 000 personer jämfört med motsvarande period i fjol och uppgick under första halvåret till knappt 136 000. Om även statliga intressebolag räknas in var minskningen cirka 6 000 till drygt 193 000 anställda. Till de bolag som dragit ner mest hör Posten och Vattenfall. Vattenfalls personalminskningar har främst skett i Tyskland och Polen.

Aktievärdet backar
Statens aktieaffärer var inte lyckosamma under perioden. Värdet på det statliga börsinnehavet aktier i Nordea, OMX, SAS och Telia Sonera minskade under första halvåret med 4 procent till 118,7 miljarder kronor. Samtidigt steg börsen som helhet med 12 procent. Den sämsta utvecklingen uppvisade Telia Sonera.
Den 8 september hade värdet stigit något till 119,8 miljarder kronor. Men fortfarande har aktieportföljen backat jämfört med årsskiftet.

Mer läsning

Annons