Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda priser på Ica Maxi

/
  • Här är några av de varor som blivit dyrare sedan PRO gjorde sin priskontroll i april. När det gäller toalettpapperet är det dock i dag en delvis annan produkt och därför är den inte med i sammanräkningen av ST:s matkorg.

Billigaste matkassen i Sundsvall.

Så har Ica Maxi i Birsta marknadsfört sig alltsedan PRO:s prisundersökning som offentliggjordes i juni. Men i dag är flera av deras varor dyrare.

När ST jämför 20 varor ur PRO-korgen, så blir prisökningen på dem drygt 13 procent.

– En del priser har gått upp av olika skäl. Men jag vet att andra stora butiker har också höjt, säger Tomas Emanuelz som driver Ica Maxi.

Annons

När PRO i mitten av april gjorde sin årliga prisundersökning över hela landet så består deras korg av ett 60-tal varor. Ica Maxi visade sig vara billigast i Sundsvall.

ST valde ut 20 vanliga varor av dessa, för att se om priserna nu förändrats.

Och de hade de. En vara – osten – hade nu lägre pris, sju varor hade samma pris som i våras, men för de övriga tolv varorna hade priset höjts.

Hallonsaften hade blivit dubbelt så dyr, Stinas kyckling ökat från 25 till 40 kronor, olivoljan, bananerna, kaviarien och äggen hade också gått upp kraftigt.

Eftersom handlarna vet ungefär när priskontrollen görs skulle man kunna misstänka att butiken sänkt priserna inför PRO:s kontroll.

– Nej, nej, så är det inte alls. Man vinner ingenting på att lura kunderna. Vi måste förstås vara reko när det gäller prissättningen, eftersom vi måste ha kundernas förtroende, säger Tomas Emanuelz.

Han tycker att fördelen med PRO-undersökningen är att den jämför prisnivån mellan olika butiker.

– Därför blir det inte rättvisande att nu bara titta på våra priser, eftersom de andra stora butikerna också höjt priserna. Jag tror att vi fortfarande är billigast.

Att bara jämföra 20 varor ur PRO-korgen är dessutom ett för litet underlag, anser han.

– Skulle ni titta på alla varorna så skulle prisnivån vara ungefär densamma som i våras, säger Tomas Emanuelz.

Att vissa varor nu blivit dyrare beror dock, säger han, på att de borde ha höjts redan i början av året, främst på grund av att inköpsavtalen gjordes när euron var dyr.

– Men Ica tyckte att vi skulle avvakta med höjningen. Därmed låg priserna egentligen för lågt när PRO gjorde sin undersökning, vilket gör att skillnaden nu blir större än vad den borde ha varit.

Varför vissa varor stigit rätt kraftigt, som Kalles kaviar och krögarpytten, kan han inte säga på rak arm.

– Men på hallonsaften hade vi en kampanj just när PRO var här, likaså på Stinas kyckling. Att olivoljan och sojan gått upp beror på euron och när det gäller äggen, så har vi numera bara ägg från frigående höns. Något som förresten varit ett önskemål från våra kunder, påpekar Tomas Emanuelz.

Det skulle kunna medföra att en del priser kan sänkas framöver eftersom euron nu blivit billigare.

– Nja, det är inte så säkert. Olivoljan säljer exempelvis jag fortfarande med förlust. Dessutom fortsätter ju andra kostnader, som personal och värme, att stiga.

Mer läsning

Annons