Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell och 100 lägenheter planeras i Inre hamnen

/
  • Så här vill Skanska bygga i Inre hamnen, precis ovanför småbåtshamnen. Till vänster syns hotellet som med 200 rum blir ett av stans största. Det cirka tio våningar höga tornet blir ett riktmärke. Bostadshusen kommer i första hand att innehålla bostadsrätter, men ambitionen är att det också ska bli hyresrätter i området.
  • I bottenvåningen och en halv våning ner blir det parkering. De nedersta lägenheterna kommer alltså en bit upp och får därmed ingen insyn från gatan. I husens hörn finns plats för små butiker. Till vänster skymtar en del av Bolagsverket.
  • På den stora parkeringen vid parken i Inre hamnen vill Skanska bygga lägenheter och ett hotell.

Över 100 lägenheter och ett stort hotell.

Det planerar byggföretaget Skanska i Inre hamnen, strax söder om hamnparken. Deras förhoppning är att börja bygga nästa vår.

– Vi tror att kostnaderna blir lite lägre här än på Norra kajen, säger Peter Koserius Nordberg, projektutvecklare på Skanska.

Annons

I själva verket tror Skanska att det blir klart billigare. Även om nivån fortfarande blir högre än vad Sundsvall hittills upplevt.

– Vi landar gissningsvis på ungefär samma nivå som Gävle strand, alltså insatser på 25 000 kronor per kvadratmeter, kanske någon eller ett par tusenlappar till. Men vi har inte hunnit räkna på det ännu, innan sommaren ska vi kunna ge mer exakta besked, lovar Peter Koserius Nordberg.

Skanska för dessutom diskussioner med en intressent som kan tänkas driva hotellet. Med omkring 200 rum blir det stans största tillsammans med Scandic City och Strand. Hotellets ena del är tänkt att bli cirka tio våningar hög och blir ett riktmärke i hamnen.

Det aktuella området är i dag en stor parkeringsyta, mellan Bolagsverket och småbåtshamnen.

En detaljplan finns redan, men den behöver förändras en del och här pågår diskussioner med kommunen (se artikel nedan).

– Löper det arbetet på utan några problem så kan den nya detaljplanen vinna laga kraft i år. Men det kan också hända saker på vägen dit, säger Peter Koserius Nordberg.

Han ser flera fördelar med området.

– Det har inte byggts bostäder i riktigt attraktiva områden på länge i Sundsvall. Här får man visserligen inte riktigt samma soliga läge som på Norra kajen, men man får en otrolig närhet till stan, väldigt nära till centralen och det nya resecentret som planeras, man får en park som granne och småbåtshamnen nedanför. Det gör det också till ett utmärkt läge för ett hotell.

Sedan är förstås byggkostnaden den avgörande frågan, framför allt när det gäller lägenheterna.

En fördel är att här krävs ingen kajrenovering.

– Vad gäller miljön, så gör nedfall från gamla Gränges att vi måste ta bort 70–80 centimeter av ytskiktet, men det ska göras i alla fall i samband med grundläggningen, så det spelar just ingen roll, säger Peter Koserius Nordberg.

Jämfört med planerna på Norra kajen kommer Skanska att hålla igen lite på utförandet.

– Ja, det här blir inte lika exklusivt. Vi ska förstås bygga attraktivt, men håller ner lyxfaktorn en del.

Han utesluter inte att Skanska i framtiden även bygger på Norra kajen.

– Men det beror på prisnivån och de krav som ställs.

Ambitionen i Inre hamnen är att där ska bli både bostadsrätter, hyreslägenheter och viss annan verksamhet. I husens hörn finns möjlighet att ha en mindre butik, typ 7–Eleven. I första skedet blir det bostadsrätter, eftersom man ännu inte har något bostadsbolag som uttalat vill äga hyresrätter i området.

– Området kommer med all sannolikhet att byggas i etapper, efter det intresse som finns, säger Peter Koserius Nordberg.

Mer läsning

Annons