Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husesyn billig investering

Annons
Stockholm (PM)

Det kan bli dyrt längre fram för den som inte håller koll på husets skick. Därför är en husesyn ett par gånger per år en billig investering. Och låt heller inte eventuella kostnader komma som överraskningar för plånboken.

Hus åldras och slits. Det svenska klimatet med snö, kyla, vatten vind och sol tär på fasad och tak. Men det finns en billig investering att göra - lägg tid på en ordentlig husesyn någon gång per år. Våren är en utmärkt tid att göra det på eftersom man då har väder framför sig att stå ute i.
Den som är osäker kan anlita en besiktningsman första gången husesynen ska göras. Det kostar visserligen några tusenlappar, men det är välinvesterade pengar för att - i tid - få reda på vad som behöver åtgärdas. För när det gäller hus är det mycket dyrt att skjuta problemen framför sig.
Utvändigt handlar det mycket om att hålla vattnet borta från huset. För enkelhetens skull börjar vi uppifrån: på taket. Grundtanken är att vattnet ska rinna av taket, ner i hängrännan och transporteras undan via stuprännor.
Börja därför med att kolla så att det inte växer mossa på taket - grå lav är däremot inget problem. Vattnet ska rinna av taket och inte stanna i mossan som i en svamp. Dessutom växer mossan ofta i kanten av tegelpannorna, vilket gör att den drar in vatten under pannorna. Takpappen är bara ett skydd mot tillfällig väta. Mossa som får ligga innebär alltså garanterat mycket dyra fuktskador.
Glöm inte heller att kontrollera så att inga tegelpannor har frusit sönder eller spruckit av någon annan anledning.
Nästa steg i husgenomgången är hängrännorna. De måste göras rena från mossa, löv och pinnar, gärna ett par gånger per år. Kolla också att lövskyddet vid stuprännan sitter kvar. Många fuktskador i källare eller husgrunder orsakas av igentäppta stuprör som inte leder bort vattnet.
Ett fel som många husägare gör är att anlägga rabatter och plantera buskar vid husväggen. Snyggt, javisst, men inte bra. Följden blir att man vattnar direkt mot huset och till slut kryper vattnet in. Som åtgärd räcker det att flytta ut rabatten en liten bit, och sedan lägga singel eller något annat dränerande material mellan rabatten och husväggen.
Buskarna måste däremot längre bort, eftersom rötterna kan gå rakt igenom dräneringen.
När man har förvissat sig om att allt vatten leds bort ordentligt är det dags för fasaden. Målningen ska inte ha börjat flaga. Om den har gjort det kommer vatten in i träet och rötan slår till. Samma sak gäller för fönster och altandörrar.
Även grunden på huset behöver inspekteras. Framför allt på hus med krypgrund som oftare drabbas av fukt- och rötskador. Det är viktigt att det finns plastfolie på marken, så att fukten hålls nere. Låt ventilationsluckorna vara stängda på vintern och öppna på sommaren. På så sätt ökar man temperaturen i krypgrunden och minskar kondensen.
Men det är inte bara klimatet som ställer till det. En grundlig genomgång behöver göras inomhus någon gång per år också. Börja i våtutrymmen, som toalett och tvättstuga.
För att minska risken för fuktskador är det viktigt att hålla våtutrymmen rena, framför allt brunnar. Ha också för vana att torka av golven med en skrapa efter att det kommit vatten på golvet så att det inte ligger överflödigt vatten kvar.
När våtutrymmena är genomgångna är det dags för köket. Kolla så att det inte kommer droppar från någon ledning. En droppe i minuten under ett år blir väldigt mycket vatten som kan ställa till problem.
Om du har självavfrostande kyl och frys är det också viktigt att med jämna mellanrum titta under dem och se att de inte står och droppar. Liksom i våtutrymmena är det bra att hålla ordentligt rent. Samma sak gäller fläkten, men här är det för brandriskens skull.
En husesyn handlar mycket om att förebygga problem. Man slipper också att de kommer som obehagliga överraskningar. Ett bra tips för att klara sig undan ekonomiska kallduschar är att lägga undan omkring en tusenlapp varje månad. För det är ungefär vad underhållet av hus och trädgård kostar. Den som funderar på att köpa hus bör ta med den summan i kalkylen.

Fredrik Beckman

Mer läsning

Annons