Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållen allt rikare

De svenska hushållen både lånar och sparar som aldrig förr. Andra kvartalet blev ett rekordkvartal med en ökning av hushållens nettoförmögenhet på närmare 10 procent, enligt SEB:s sparbarometer.

Annons
Det som driver förmögenhetsutvecklingen är de extremt låga räntorna som i kombination med stigande inkomster driver på bostadspriserna och därmed värdet på hushållens bostäder. Till det kommer börsuppgången som ökat värdet på hushållens aktie- och fondinnehav.
Nysparandet på 52 miljarder kronor under kvartalet var enligt Sparbarometern det högsta på fem år. 21 miljarder nysparades på bankkonton och 12 miljarder i fonder.
Ökningen av lånen var ungefär lika stor som ökningen av nysparandet eller cirka 54 miljarder kronor. Ökningstakten i upplåningen under det andra kvartalet låg på 10,7 procent räknat i årstakt. Därmed hamnade ökningstakten för femte kvartalet i rad över 10 procent.
Värdet på hushållens förmögenhet i aktierelaterade tillgångar ökade med 7,3 procent till 1 952 miljarder kronor under kvartalet. Värdet på ränterelaterade tillgångar ökade med 5,8 procent till 1 862 miljarder.
Mest ökade bostäderna i värde. Ökningen på 9,2 procent innebar att hushållens bostäder var värda 2 861 miljarder kronor vid utgången av det andra kvartalet.

Mer läsning

Annons