Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållen allt rikare

De svenska hushållen fortsätter att låna mer än de sparar.
Men med en stark börs och skenande bostadspriser blev hushållen ändå rikare än någonsin under det tredje kvartalet, visar den senaste Sparbarometern från SEB.

Annons
Lånefesten har pågått ända sedan första kvartalet förra året, det senaste kvartalet då sparandet var större än lånandet. Sedan dess har hushållen nysparat 142 miljarder och lånat 256 miljarder, främst till bostäder.
Även om man lägger till premiepensionssparandet på närmare 23 miljarder det första kvartalet i år så blir nyupplåningen runt 90 miljarder större än nysparandet för de senaste sex kvartalen.

Hushållen rikare
Men samtidigt blir hushållen allt rikare genom att bostäderna och sparandet i aktier och fonder ökar i värde. Börsen gick upp 9,3 procent och Riksbankens räntesänkning i somras eldade på bostadspriserna som steg med 4,3 procent under det tredje kvartalet.
Värdet på hushållens tillgångar ökade därmed med 310 miljarder under kvartalet och nådde den nya rekordnivån 6 895 miljarder kronor. Drar man bort lånen hamnar förmögenheten på 5 210 miljarder, även det rekord.
 Hushållen har återigen haft ett bra kvartal när det gäller utvecklingen av förmögenheten. Så här rika har vi aldrig varit, säger Gunilla Nyström, privatekonom inom SEB.

Ingen fara
Under det tredje kvartalet lånade hushållen 47 miljarder kronor, 13 miljarder mer än nysparandet. Men Gunilla Nyström ser inga omedelbara faror för hushållens del med det stora lånandet även om dagens drömläge inte kan vara för evigt:
 Skulle bostadspriserna falla något har hushållen ändå en stark ställning. Och hushållen som grupp klarar också räntehöjningar.
Av nysparandet på 34 miljarder under det tredje kvartalet sattes 19 miljarder in på banken. Det är enligt Gunilla Nyström lite förvånande med tanke på att man knappast får någon ränta alls på ett vanligt bankkonto.
En förklaring kan vara att beska erfarenheter från det tidigare börsfallet fortfarande sitter i för många. Därmed känns det tryggare att veta vilka pengar man har.
 Har man inte en rejäl buffert är det för många rätt strategi att spara på bank. Men långsiktigt sparande på bank är inte det bästa, säger hon.

Mer läsning

Annons