Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrifacket: kongressen beslutar

Det blev varken ja eller nej när Industrifackets överstyrelse skulle ta ställning till den planerade sammanslagningen med Metall.
Starka reaktioner från medlemmar ute i landet gjorde att styrelsen valde att samla kongressen för beslut.

Annons
I förra veckan sade Industrifackets förbundsstyrelse nej till att gå samman med Metall. Förbundets överstyrelse skulle under tisdagen fatta beslut i frågan.
Men nejet från förbundsstyrelsen kom överraskande för många och reaktionerna lät inte vänta på sig.
 Vi har fått rätt många reaktioner in till förbundskontoret och det är tydligt att de allra flesta vill att frågan ska avgöras av en samlad kongress, konstaterar Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.

Kongressen framskjuten
Från början var det tänkt att både Industrifacket och Metall skulle samla sina kongresser i juni för att säga slutligt ja eller nej till storförbundet. Nu skjuter Industrifacket fram sin kongress till någon gång under september.
 Vi får nu litet mer andrum för att diskutera igenom hela paketet inom hela förbundet, säger Leif Ohlsson, som dock inte vill gissa om kongressen lutar åt ett ja eller nej.
En av anledningarna till att förbundsstyrelsen rekommenderade ett nej var kritik mot den föreslagna beslutsorganisationen.
Men sedan dess har Industrifacket och Metall kunnat enas om att det nya förbundet ska ha ett förbundsråd med beslutanderätt kring budget och verksamhetsplanering.
 Det blir mer likt den organisation vi har i dag. Det har varit ett starkt krav inom Industrifacket och det är mycket bra att vi nu har uppnått detta, säger Leif Ohlsson.

Nytt möte på måndag
Industrifackets styrelse var också missnöjd med hur försäkringsfrågorna skulle lösas. Men också i den delen finns möjlighet till ytterligare diskussioner, menar Leif Ohlsson.
På Metall ska man diskutera den uppkomna situationen vid ett förbundsstyrelsemöte på måndag. Och kongressen i sommar blir inte av.
 Det komplicerar ju processen men som alltid respekterar vi demokratiska organisationers beslut, säger Anders Ferbe, informationschef på Metall.
Metall är fortfarande för ett storförbund, så dagens besked är i alla fall bättre än förra veckans, konstaterar Ferbe.
 Nu avvaktar vi Industrifackets kongress.

Mer läsning

Annons