Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrin tror på fortsatt färre jobb

Tillväxten i industrin fortsätter att bromsa in nästa år. Därmed minskar antalet anställda för sjätte året i rad, enligt branschen.
Men det är inte nattsvart, det finns ändå ett nyanställningsbehov på 30 000 personer.

Annons
Verkstadsindustrins branschorganisation Teknikföretagen räknar i en ny konjunkturprognos med en produktionsökning bland teknikföretag i Sverige på 3,5 procent under 2006. Det är lägre än det långsiktiga genomsnittet.
Det innebär att tillväxten hamnar på en för låg nivå för att några nya jobb ska kunna skapas, enligt Teknikföretagen. Tvärtom minskar antalet anställda med en procent i industrin även nästa år.
 Det skulle i sådana fall innebära att vi får sex år i rad med färre anställda, det är unikt, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.
Men trots det innebär personalomsättningen att det ändå kommer att finnas ett nyanställningsbehov på runt 30 000 personer nästa år.

Oljepriset
Huvudförklaringen till den förväntade lägre tillväxten i den svenska industrin står att finna utomlands. Det höga oljepriset, stigande inflation och inflationsförväntningar i främst USA bidrar till den svagare internationella tillväxten, enligt Anders Rune.
 Industrikonjunkturen befinner sig på andra sidan av toppen, säger Anders Rune.
Han konstaterar också att det inte ser ut att bli någon vändning upp nästa år, utan uppbromsningen fortsätter även då.
 Och investeringskonjunkturen kommer att sjunka, fortsätter han.
Konsekvensen blir lägre fart i ekonomin:
 Om våra prognoser slår in har vi en långsammare tillväxt att se fram emot, säger Rune.

Ljuspunkt
Men det finns en del ljuspunkter också. Tele- och elektronikindustrin fortsätter att växa med bra fart. Och våra grannländer, dit mycket av svensk export går, ser starka ut. Förhoppningen är nu också att efterfrågan i Europa ska ta fart, men det är mer osäkert, enligt Teknikföretagen:
"Inom EMU står läget i stort sett och väger mellan förnyad acceleration efter uppgången i fjol och fortsatt utförsbacke", skriver branschorganisationen.

Mer läsning

Annons