Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga jobb i Sverige när börsjättar växer

Det senaste året har antalet anställda ökat kraftigt i flera av de största bolagen på Stockholmsbörsen.
Men de nya jobben hamnar utanför Sverige. Börsjättarna växer i till exempel Östeuropa.

Annons
En genomgång av delårsrapporterna från 17 av de största bolagen på börsen visar att det totala antalet anställda har ökat med omkring 10 000 på ett år. Tillsammans hade företagen vid tredje kvartalets utgång nästan 525 000 anställda.
Telekombolaget Ericsson är det bolag vars personalstyrka har vuxit mest. Drygt 4 300 anställda har tillkommit i världen som helhet, men i Sverige har antalet jobb i stället blivit omkring 600 färre.

Stora större i Polen
En stor del av den sammanlagda ökningen beror på affärer där Ericsson tagit över drift och underhåll av olika teleoperatörers nät. Till exempel följde omkring 750 anställda med till Ericsson när bolaget tog över driften av operatören 3:s nät i Italien.
Skogsindustrijätten Stora Enso flaggade nyligen för att uppemot 7 000 jobb är hotade när två stora sparprogram nu dras igång. Men det senaste året har antalet anställda i bolaget tvärtom ökat med drygt 3 700 personer.
 Det där är inte i Sverige, utan lite här och där i världen. Vi har ju köpt företag i till exempel Polen, säger Helene Öjert, presschef på Stora Enso i Sverige, till TT.

Volvo fortsätter växa
Buss- och lastbilstillverkaren Volvo har expanderat rejält i Sverige de senaste åren. Men de cirka 3 600 nya anställda sedan förra hösten arbetar inte här.
 I år har det inte varit så stora ökningar i Sverige, de ökningarna har vi haft på andra ställen, framför allt i Nordamerika, säger presschefen Mårten Wikforss.
Bankkoncernen SEB är ytterligare ett stort börsbolag vars personalstyrka har vuxit kraftigt. Av drygt 1 300 nya tjänster har större delen, omkring 800, tillkommit i den östeuropeiska verksamheten. SEB har också köpt det danska bolaget Codan Pension.

Electrolux drar ner
Det bolag som har dragit ner mest är vitvarutillverkaren Electrolux. Drygt 2 700 jobb har försvunnit, bland annat har omkring 500 anställda i Västervik fått gå.
 En stor del beror på att vi har sålt av verksamhet i Indien, säger Anders Edholm, presschef på Electrolux.
I verkstadskoncernerna SKF och Atlas Copco har drygt 1 000 anställda försvunnit i vardera bolaget.
Genomgången omfattar de företag på Stockholmsbörsens mest omsatta-lista som hittills har publicerat sina delårsrapporter för tredje kvartalet.
Flera börsjättar, som teleoperatören Telia Sonera, har dock slutat att redovisa hur antalet anställda förändras kvartal för kvartal. I Telias fall sammanfaller detta med ett omfattande besparingsprogram.

Mer läsning

Annons