Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen konkurs för Lidenbostäder

Det blev ingen konkurs för Lidenbostäder i går. Konkursboet för Sami Företagsservice ansökan om att försätta bostadsbolaget i konkurs avslogs i går av Sundsvalls tingsrätt. — Jag blev besviken när beslutet kom, säger Gunilla Boström på Hyresgästföreningen.

Annons
Konkursförvaltaren för Sami Företagsservice, som för två år sedan köpte Lidenbostäder, hade ansökt om att försätta bostadsbolaget i konkurs, eftersom de inte betalat en skuld på 122 000 kronor. Som stöd för sin ansökan åberopade konkursboet tre fakturor för bland annat eldningsolja och städtjänster.
Ordföranden i Lidenbostäder, Anastasia Magakis i Bandhagen, bestred i förra veckan i ett fax till tingsrätten fakturorna och menade att de avser arbeten som aldrig utförts. Hon hävdade också att bolaget inte är på obestånd.
I går avslog tingsrätten i Sundsvall konkursansökan.
Rätten har avvisat vår ansökan eftersom den anser att vi inte tillräckligt säkert har visat att vi har en fordran mot Lidenbostäder, säger advokat Daniel Holander, som företräder Samis konkursbo.
Kommer ni att överklaga beslutet?
Vi får titta på det här närmare och sedan får vi ta ställning till om vi överklagar.
Gunilla Boström på Hyresgästföreningen är besviken, men inte förvånad över att de nuvarande ägarna kan fortsätta att driva Lidenbostäder vidare.
Allt brukar gå till inkasso och i sista minuten slänger de in pengar, säger hon.
Så var det i vintras när Sydkraft hotade med att stänga av elen. Likadant när eldningsoljanvid flera tillfällen tog slut. Först när Hyresgästföreningen filade på en ansökan om tvångsförvaltning fylldes oljetankarna på ordentligt.
Lidenbostäder har skulder hos Skattemyndigheten och kronorfogden på 220 000 kronor. Dessutom återstår en skuld till Mitthem på 209 000 kronor.
Den närmaste tiden kommer Hyresgästföreningen att besiktiga lägenheterna.
Är det några fel kommer vi att ställa krav på Lidenbostäder att åtgärda dessa. Gör de inte det så blir det ett åtgärdsföreläggande.
Dessutom kommer de att utreda ägarförhållandena. Köpet för två år sedan kan nämligen vara ogiltigt eftersom de nya ägarna inte fått något förvärvstillstånd.
Vår jurist i Stockholm, P-G Nyström, kommer att undersöka det där närmare, säger Gunilla Boström.
Som inte tror att de nuvarande ägarna kommer att börja ta ansvar för sina hyresgäster.
Tror att det behövs något nytt för att det ska bli bra där ute, avslutar hon.

Mer läsning

Annons