Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skattechock för villaägarna — förrän 2009

/

I sommar har villapriserna i centrala Sundsvall ökat kraftigt. Men ökningen kommer inte att påverka fastighetsskatten nästa år. — Den slår inte igenom förrän 2009, säger Anders Dahlström, handläggare på Skatteverket i Sundsvall.

Annons
Trots detta kommer villaägarna i Sundsvall att få höjda taxeringsvärden och därmed höjd fastighetsskatt nästa år. Då slår den senaste förenklade fastighetstaxeringen igenom. Men den bygger på prisstatistik för åren 20022004.
I genomsnitt höjs taxeringsvärdena i Sundsvalls kommun med 1819 procent nästa år. I vissa centrala området ökar de med 2025 procent, säger Anders Dahlström.
Det innebär att en del villaägare får en skattehöjning med flera hundra kronor per månad.
Fortsätter priserna uppåt de kommande åren så kommer fastighetsskatten för många husägare med attraktiva lägen att skjuta i höjden ytterligare vid 2009 års taxering.
I så fall blir det kraftigt höjda taxeringsvärden då. Men höjs räntan framöver, så kommer priserna troligen att sjunka igen. Därför är det bra att vi numera bestämmer taxeringsvärden utifrån prisutvecklingen under en treårsperiod. Det blir mer rättvisande, säger Anders Dahlström.
Tidigare fick fastighetsägare sina taxeringsvärden omräknade varje år.
Numera görs en allmän fastighetstaxering vart sjätte år, då samtliga fastighetsägare får lämna in en ny fastighetsdeklaration. Den senaste för småhus var 2003.
Mitt emellan två allmänna fastighetstaxeringar genomförs en förenklad fastighetstaxering.
Till grund för taxeringsvärdet ligger storlek, standard och ålder på huset, men också läget. Tidigare hade Sundsvall bara två så kallade värdeområden ett för centrala stan och ett för landsbygden.
Nu är Sundsvall indelat i ett 45-tal olika så kallade markvärderingsområden. Bland annat Östermalm, Södermalm och Sidsjön.
Även det ger mer rättvisande taxeringsvärden, menar Anders Dahlström.
Fotnot: Fastighetsskatten är en procent av husets taxeringsvärde.

Fakta/Förenklad fastighetstaxering för småhus 2006
September/oktober: 7075 procent av Sundsvalls cirka 33 000 småhusägare får ett taxeringsförslag från Skatteverket. Stämmer uppgifterna där behöver de inte göra något. Övriga får en förenklad fastighetstaxering att fylla i.
1 november: Senaste datum för att lämna in den förenklade fastighetstaxeringen.
Juni/juli 2006: Småhusägarna får besked om sina nya taxeringsvärden.

Mer läsning

Annons