Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkomstskillnader mellan män och kvinnor består

Inkomstgapet mellan unga män och kvinnor snarare ökade än minskade mellan 1991 och 2003.
Det framgår av Statistiska centralbyråns (SCB) mätningar av ungdomars ekonomi som presenterades på fredagen.

Annons
Under dessa år har det pågått en intensiv debatt om orättvisorna mellan män och kvinnor. Politikerna har tävlat i utspel om att förbättra kvinnors villkor. Men statistiken visar att utvecklingen snarast gått i motsatt riktning. Av mer jämställda inkomster syns knappast några spår.
Mätningen omfattar ungdomar i åldern 16-29 år. De delas in i tre grupper - 16-19, 20-24 och 25-29 år - och jämförts med 30-39-åringar.
För gruppen 20-24 år kan inkomstglappet förklaras av att kvinnor studerar längre. I gruppen 25-29 år har gapet ökat och det kan bland annat bero på att kvinnor oftare är hemma med barn, arbetar mer deltid och i yrken med lägre löner. Män har också större förmögenhet än kvinnor. I jämförelsegruppen 30-39 år har inkomstgapet vidgats ytterligare.

Väljer som förr
Även vad gäller utrikesfödda jämförda med svenskfödda var inkomstskillnaden större 2003 än 1991. Och klasskillnaderna har ökat. Det var större spridning mellan de med lägst och högst inkomst i början av 2000-talet än vad det var i början av 1990-talet.
Kvinnorna satsar mer på högre utbildning än män men valet av utbildning är i hög grad en könsfråga. Männens dominans inom det tekniska området är mycket stort liksom kvinnornas inom hälso- och sjukvård. Unga män och kvinnor fortsätter att välja traditionellt, men den som tar steget över "könsgränsen" har ofta en höge utbildning.
 Män inom vården är läkare och kvinnorna undersköterskor, medan kvinnor inom industrin är ingenjörer och männen arbetare, sade Karin Kristensson vid en pressträff om undersökningen.

Sämre nu?
Även fritidsintressena följer kön. Unga kvinnor läser böcker och går på teatern medan männen fiskar och tittar på idrott.
Alla grupper hade en inkomstsvacka i mitten av 1990-talet. Ungdomar under 25 år hade lägre inkomster 2003 än 1991. För dem i åldersgruppen 25-29 låg däremot inkomsterna högre.
 Så det stämmer inte riktigt att ungdomar har det sämre nu än tidigare, säger Kristensson.

Mer läsning

Annons