Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara gasa och köra

Att ha en moped räcker inte. Åtminstone inte om man vill köra fortare än 30 kilometer i timmen. Å andra sidan får man skjutsa på många av de nya mopederna, så förarbevis är kanske ingen dum idé. Och vad man än tycker om det är det ett krav för att få köra moped.

Annons
Ett förarbevis utfärdas av Vägverket, och kostar 120 kronor. Men för att kunna ansöka om förarbevis måste man först ha gått igenom en kurs hos en körskola som har examinationsrätt. Det har nästan alla körskolor, en av dem är Checkers i Sundsvall.
Vi tar 1.550 för en mopedkurs, säger Arne Thunström som är trafikskolechef. I det priset ingår fem teorilektioner och provskrivning.
Kursen avslutas med en körlektion, då man får öva på styrning, balans och bromsar. Ingen undervisning i trafik förekommer, något som Arne tycker är lite synd.
När kursen är klar kan man ansöka om beviset hos Vägverket. Något som många tyvärr struntar i, och får äta upp senare om de hamnar i trassel med polis eller försäkringsbolag.
För den som kör moped utan förarbevis ägnar sig åt olovlig körning, även om han eller hon gjort klar kursen. Dessutom gäller inte försäkringen om man inte har beviset.

Mer läsning

Annons