Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investeringar ska ge topporganisation

/
  • Mikael Strömbäck, utvecklingsdirektör på Försäkringskassans IT-avdelning, har kommit fram till att deras IT-verksamhet kan minska sina kostnader med 30 procent fram till och med 2008.

Försäkringskassans IT-verksamhet kan minska kostnaderna med 30 procent fram till och med 2008, visar en intern utredning inom myndigheten. — Det ska skapa utrymme för investeringar som ska göra Försäkringskassan till en organisation i toppklass, säger utvecklingsdirektören Mikael Strömbäck.

Annons
Den 1 april i år tillträdde den 49-årige norrbottningen tjänsten som chef för IT-verksamheten på Försäkringskassan där RFV Data nu ingår. Omgående fick han uppdraget att se över hur verksamheten kunde bli effektivare.
Nu är han klar.
Effektiviseringen ska bland annat uppnås genom att utveckling, drift och underhåll av systemen kan ske till lägre kostnader än i dag.
Vi ska uttnyttja att vi är en organisation som sträcker sig över hela riket och få fler stordriftsfördelar, säger Mikael Strömbäck.
Men det kommer även att bli personalminskningar och i första hand är det inhyrda konsulter som drabbas. Hur många av de 566 anställda och 100 IT-konsulterna i Sundsvall som har kvar jobbet när förändringsarbetet är klart 2008 återstår att se.
Det är för tidigt att uttala sig om. Vi kommer att börja i augusti och sedan kommer vi att ta beslut om förändringarna steg för steg. Försäkringskassan är en stor verksamhet med över 16 000 anställda och då tar förändringar tid, säger Mikael Strömbäck.
Två stora mål för Försäkringskassan de närmaste åren är dels att få fler sjukskrivna och personer med sjukersättning att återvända till arbete, och dels att göra det enklare och snabbare för kunder att komma i kontakt med Försäkringskassan. Två områden som kommer att kräva investeringar på IT-sidan.
Vi kommer att bromsa på en del områden och gasa på andra, säger Mikael Strömbäck.
Hur stora investeringar som det handlar om på IT-sidan kan han inte svara på i dagsläget. Men olika delar inom Försäkringskassan kommer tillsammans att avsätta en miljard kronor för investeringar fram till och med 2008.
Alternativet att låta ett utomstående bolag ta över Försäkringskassans IT-verksamheten är inte aktuellt.
Vi har övervägt en total outsoursning av hela verksamheten, men har i nuläget valt att göra en egen effektivisering av verksamheten.

Mer läsning

Annons