Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-utveckling flyttar från Sverige

IT-bolagens forsknings- och utvecklingsavdelningar växer. Men inte i Sverige.
—  Det finns inga skäl att anta att svenska ingenjörer skulle vara duktigare än de i exempelvis Indien och Ungern, säger Robert Hultman på branschorganisationen IT-företagen.

Annons
I Sverige kan man inte konkurrera med låga löner. I stället ska vi utnyttja vår höga utbildningsnivå och satsa på forskning kring och utveckling av produkter. Så brukar det heta när produktion flyttar från svenska fabriker till låglöneländer.
Men nu visar en kartläggning som tidningen Ny Teknik har gjort att allt mer av de 20 största svenska IT- och telekomföretagens forsknings- och utvecklingsverksamhet förläggs i låglöneländer.
Bara under det närmaste året kommer antalet utvecklingsingenjörer att öka med 60 procent i låglöneländer i Östeuropa, Indien och Kina. Samtidigt planerar företagen inte för några större nyanställningar på området inom Sverige, enligt kartläggningen.
 En student från Tekniska högskolan i Tallinn är nog vare sig bättre eller sämre än en student i motsvarande skola i Stockholm. Däremot har de lite lägre löner, säger Kjell Larsson, etableringsansvarig för IT-konsulten WM-datas expansion utanför Norden, till TT.
WM-data har för närvarande 40 anställda i Estland. Vid årets slut ska de vara hundra.
 Alla dessa jobbar med utveckling. Hälften till den estniska marknaden och hälften till Norden, säger Kjell Larsson som poängterar att det mesta av företagets utvecklingsverksamhet finns kvar i Norden.
Robert Hultman på IT-företagen säger sig ha sett en viss utflyttningstendens.
 Man kan förmoda att antalet anställda utomlands kommer att öka. Man får dock inte glömma att utflyttningen fortfarande utgör en liten del av branschen, säger Robert Hultman.

Mer läsning

Annons