Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Andersson säljer sitt företag

/
  • – Försäljningen ger United Care stora möjligeheter att utvecklas, säger Johan Andersson, som kommer att fortsätta som vd och delägare.
  • Veteraner som blir miljonärer. Jeanette Persson, Rickard Andersson, Susanne Johansson, Mona Sperring, Helen Ullberg har alla jobbat i företaget i många år och satsade pengar i början av 1990-talet. Försäljningen gör dem till miljonärer. Längst till höger Johan Andersson.

– norskt bolag köper United Care för 130 miljoner kronor Johan Andersson har sålt sitt företag United Care till det norska riskkapitalbolaget Norsk Vekst. Pris: 130 miljoner kronor. – Jag ska jobba kvar och blir delägare även i det nya bolaget, säger Johan Andersson.

Annons
Företaget United Care tillverkar, marknadsför och säljer egenvårdsprodukter, naturläkemedel och kosttillskott.
Norsk Vekst köper dessutom Naturapoteket med 50 butiker och inte minst Hälsofack i Sverige AB där de 125 fristående Life-butikerna är medlemmar. Därmed skapas en ny enhet i branschen med 200 butiker i Sverige och med säljintäkter på sammanlagt 800 miljoner kronor. Norks Vekst ska äga 51 procent i bolagen.
Det är mycket imponerande att man har kunnat sy ihop affären med företag som egentligen är konkurrenter. Där här är mycket positivt för branschen och gör oss väldigt starka. Det är som om man skulle slå ihop Djurgården, AIK och Bajen i fotboll, säger Johan Andersson.
Han är mycket nöjd med att United Care är med i affären. Att stå utanför hade varit riskabelt.
Johan Andersson blev majoritetsägare i United Care i år, men säger att han nu bara säljer en liten del av sitt innehav.
Bland de 25 anställda på huvudkontoret i Sundsvall finns nio medarbetare som satsade pengar i företaget i början av 1990-talet och som i och med affären är miljonärer, i kronor eller aktier.
I Sundsvall innebär affären också att vi troligen kommer att kunna utöka personalstyrkan med 7-8 personer under nästa år.
Det är nu 20 år sedan han startade sin bana i hälsokostbranschen, först i mycket liten skala. Vägen till framgång har inte varit spikrak. Bland annat hade myndigheterna i början 1990-talet synpunkter på hur han marknadfört produkterna. I år har vi också berättat om att både förre flickvännen Yvonne Ryding och ett företag stämt United Care.
Men utvecklingen har ändå gått stadigt uppåt och företaget har vuxit.
Så kom storsatsningen Vita Care, där idrottsföreningar sålde hygien- och hårvårdsprodukter. En extern vd och nya proferssionella styrelseledamöter hade rekryterats och ett Stockholmskontor öppnades. United Care skulle ta språnget som skulle leda till en notering på börsens O-lista.
Men satsningen misslyckades fullständigt, säger Johan Andersson.
För 2003 redovisade United Care en förlust på åtta miljoner.
Det vi ändå gjorde bra i det läget var att vi snabbt vågade ta en rad obekväma beslut. Där hade jag bra hjälp av medarbetarna Anders Sjöström och Håkan Zetterström här i Sundsvall. Vi bytte ut både vd och styrelse och personalens löner frystes. Samtidigt hade vi också en del tur, eftersom antirynkkrämen Jabushe då började sälja så fantastiskt bra, berättar Johan Andersson, som därmed blev vd för United Care.
Redan året efter kunde företaget visa på en hygglig vinst.
Men vi har fått ägna mycket kraft åt att spara och konsolidera oss efter Vita Care-förlusten. Strukturaffären med Norsk Vekst som ny ägare gör det möjligt för oss att skriva ett helt nytt kapitel i företagets historia, säger Johan Andersson.
Han sitter kvar som vd för United Care inledningsvis.
Sedan kommer jag att jobba med att coacha produktbolaget, i dag Makronova, och jobba med affärsutveckling hoppas jag.

Fakta United Care
Verksamheten startade 1985.
Dotterbolag: Exist, som har 29 butiker i landet, produktbolaget Makronova, postorderföretaget Hälsorutan, samt två produktionsenheter i Linköping och Västra Frölunda.
Antalet anställda: 120, varav 25 på huvudkontoret på Björneborgsgatan i Sundsvall.
Omsättning 2005: cirka 180 miljoner kronor, ungefär som i fjol.
Rörelseresultat: något bättre än fjolårets 11,3 miljoner kr.

Mer läsning

Annons