Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle och Göran hamnar på museum

/
  • Göran Hansson har jobbat i 41 år på Emhart och Kalle Olsson i 47 år. –När jag började var golvet så skitigt att trucken körde fast ibland, berättar Kalle.
  • De anställda på Emhart fick i går göra var sin lerskulptur som en del i utställningen Verkstadsarbetare med nya ögon. Mängden lerklot ska symbolisera verkstadsindustrins betydelse.
  • Utvalda. Kalle Olsson, Hassan Nidjad, Roland Widén, Göran Hansson och Marco Lecaros är fem av deltagarna i utställningen Verkstadsarbetare med nya ögon.

Kalle Olsson och Göran Hansson har jobbat i 88 år på Emhart. Snart hamnar de på museum, i alla fall deras liv som verkstadsarbetare. – När jag började här fick vi stå på raka led och bocka för disponenten varje morgon, säger Kalle Olsson.

Annons
Tio anställda på Emhart har valts ut till utställningen Verkstadsarbetare med nya ögon. I text och bild berättas lite om var och en av dem. Den 26 oktober invigs utställningen på Arbetets museum i Norrköping.
Nästa år ska den turnera runt i landet, bland annat till Kulturmagasinet i Sundsvall.
Man är ju redan ett museiföremål, skojar Kalle Olsson, som i går kunde fira precis 47 år på Emhart, eller Sundsvalls Verkstäder som det hette tidigare.
Då, 1958, hade han just fyllt 16 år och började en treårig yrkesskola på företaget.
Det var gruvsamt. Då hade man verkligen respekt för cheferna. Det var militäriskt när disponenten gick sin inspektionsrunda, berättar Kalle Olsson.
Han minns också att det var så skitigt på golvet att trucken ibland körde fast.
Mycket har hänt sedan dess.
För 30 år sedan skämdes jag för att berätta att jag jobbade på Sundsvalls Verkstäder. I dag är det helt annorlunda. Det är rent och snyggt i verkstaden och man är i princip du med vår vd, säger Kalle Olsson.
Kollegan Göran Hansson tycker att arbetet förändrats mycket under åren.
Förr var man som en styrd robot. Det var bara att producera, inte tänka. Nu bestämmer man mycket mer själv hur jobbet ska göras och kan använda sin egen erfarenhet.
Marco Lecaros tror dock att många fortfarande har en skev bild av verkstadsindustrin.
När folk kommer hit då vi har öppet hus blir de förvånande, säger han.
Att Emhart valdes ut, som ett av tio företag i landet, beror på att det är ett spännande företag som jobbar aktivt med sin personalpolitik. Det menar Sira Jokinen Lisse, som tillsammans med sin man Danko gör utställningen.
Marco Lecaros tycker det är självklart att delta i projektet.
Jag är ju stolt över att jobba här. Det är ett speciellt företag och många av oss har jobbat länge här, så vi är som en stor familj, säger han.
Göran Hansson gläds över att utvecklingen gjort arbetet mycket lättsammare.
Men vi hade nog roligare förr. Det var mer påhitt och en annan jargong.
Jo, det var mer bus då. Men vi var ju betydligt yngre då också, påpekar Kalle Olsson.

Mer läsning

Annons