Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj för att våga säga ifrån på jobbet

/

Connex beslut att varsla fackklubbsordföranden i Stockholms tunnelbana, Per Johansson, om avsked har fått fackförbundet Seko på fötter. "Vi vägrar hålla tyst!" var budskapet som förbundets medlemmar i går spred på torget i Sundsvall.

Annons
Sekos riksomfattande kampanj för facklig yttrandefrihet denna vecka kommer att synas. Deras budskap finns på 8 000 reklamtavlor över hela landet. Dessutom delas 50 000 flygblad och 30 000 rockknappar ut. Kostnaden för kampanjen är 2,53 miljoner kronor. Väl använda pengar om man får tro Annika Kallin, ordförande för Seko i Västernorrland.
Absolut, det gäller att få fokus på problemet att allt fler arbetsplatser har blivit tystare.
En Temo-undersökning som förbundet beställt visar att 43 procent av svenskarna tycker att det på senare år har blivit svårare för anställda att framföra kritik mot sin arbetsgivare. Orsakerna till denna utveckling tror Annika Kallin framförallt beror på att antalet visstidsanställda har ökat. En annan orsak är de stora sparkrav som finns på många arbetsplatser i dag.
Många är rädda för att inte få jobba kvar om de ifrågasätter.
De fackligt förtroendevalda har också fått det tuffare hävdar Seko. Det yttrar sig i lönediskriminering eller att de hamnar sist i kön vid omorganisationer.
De flesta arbetsgivare sköter sig bra, det är trenden som är oroande, säger Roger Johansson, ombudsman på Seko.
Seko hävdar att det var Per Johanssons kritik av säkerheten i tunnelbanan i Stockholm som var orsaken till att Connex varslade honom om avsked. Connex hävdar att skälet är att fackklubbsordföranden uppträtt kränkande och hotfullt mot anställda.

Mer läsning

Annons