Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpigt för svenska bioteknikbolag

I och med Diamyd Medicals rapport på fredagen har de flesta bioteknikbolagen nu släppt sina delårsrapporter.
Det är övervägande dyster läsning.

Annons
 Den svenska bioteknikbranschen behöver en riktig framgång, säger Leif Ljungqvist som är analytiker på Kaupthing Bank.
Diamyd Medical, som forskar efter ett vaccin mot åldersdiabetes, redovisar i sin tredje kvartalsrapport för det brutna räkenskapsåret en förlust efter finansnetto på 10,7 miljoner kronor. Förlusten för motsvarande period i fjol landade på 3,5 miljoner kronor. Diamyd Medical sällar sig därmed till skaran av svenska bioteknikbolag med ständigt röda kvartalssiffror.
 Det är inget konstigt i sig, eftersom bolagen forskar efter ett preparat som man hoppas kunna sälja till ett riktigt stort bolag. Det är då man får tillbaka investeringen. Problemet är bara att svensk bioteknik, till skillnad från i en del andra länder, inte haft några stora framgångar alls på länge, säger Leif Ljungqvist.

Utrustning ger plus
De svenska bioteknikbolag som visar svarta siffror och en tillsynes god utveckling är de som inriktat sig på att utveckla instrument och laboratorieutrustning snarare än att forska fram nya mediciner.
Ett av dem är Biacore, som var ett av få bolag i sektorn som kom med en stark kvartalsrapport i mitten av juli. Bolaget ökade sin kvartalsvinst efter finansnetto från blygsamma 2,5 miljoner kronor i fjol till 22,4 miljoner kronor i år.
 Biacore har inte gått så bra i USA tidigare, men den senaste rapporten visade de första tecknen på att det kan börja bli bättre där, säger en analytiker på Carnegie.

Back för Bioinvent
Däremot har de mer renodlade forskningsbolagen ännu inte lyckats komma med, för dem livsviktiga, goda nyheter om forskningsframgångar. Störst förlust, i pengar räknat, gjorde Bioinvent som ökade sin kvartalsförlust till 52,4 miljoner kronor, jämfört med 24,6 miljoner i förlust i fjol.
 Och de tillhör ändå de bolag som jag anser har den mest solida verksamheten genom att de jobbar med ett flertal olika preparat av vilka något förhoppningsvis ger framgång. Det är bättre än de som satsar allt krut på en och samma produkt, som exempelvis Diamyd Medical, säger Leif Ljungqvist.

Mer läsning

Annons