Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan inte jobba gratis – lägger ner

/
  • Charmiga kor. Men vad hjälper det när ekonomin ger mjölkbönderna huvudvärk. Familjen Bruneryd i Töva, väster om Sundsvall, bjöd på sitt sista koutsläpp i maj. Nu ska man beslutat att avveckla mjölkkorna innan årsskiftet.
  • Att producera mjölk är rena förlustaffären i dag, konstaterar Emil Bruneryd. Sänkta ersättningar från Arla gör att han nu bestämt sig.

Nära 2 000 personer såg när ystra kor sprang ut på grönbete hos familjen Bruneryd i Töva i slutet av maj.

Men succén kommer inte att upprepas. Brunderyds ska lägga ner mjölkproduktionen.

– Det går inte att jobba gratis längre, vi måste överleva också, säger Emil Bruneryd.

Annons

Anledningen är att Arla sänkt betalningen till bönderna flera gånger i år. På måndag är det dags igen, en sänkning med ytterligare fem öre per kilo mjölk.

– Vid förra sänkningen, efter midsommar, bestämde jag mig för att sluta. Vi har 45 mjölkkor nu och kommer att avveckla verksamheten innan nyår, berättar han.

ST följde familjen Bruneryd och arbetet på jordbruket i Söderåsen, Töva, under ett års tid. Drömmen om att expandera kraftigt fanns där, men svängningarna i ersättningen för mjölkleveranserna gjorde också framtiden oviss.

– Nu har det mest gått åt ett håll, nedåt. Verksamheten går back och med de nya prissänkningarna så får det helt enkelt räcka.

Sannolikt kommer Bruneryds att behålla viss köttproduktion.

– Ja, då håller vi lite marker öppna. Men det går inte att leva på, så jag kommer att söka andra jobb, säger Emil Bruneryd, som nu är på semester med familjen.

Det blir med blandade känslor som de får ta farväl av mjölkorna.

– Javisst, men det värsta är ändå att fatta beslutet. Nu är det gjort och de känns helt rätt. Det finns ett annat liv också.

Även de andra mjölkbönderna lider av den låga ersättningen för mjölken.

– Det är många av oss som går på knäna nu. I fjol gick vi back med en halv miljon kronor, så det här är det fjärde dåliga året i rad, säger Bertil Håkansson i Dacke, Liden.

Han har över hundra mjölkkor och planerade att bygga ut under fjolåret. Men det stupade på att länsstyrelsens bidragspengar tog slut.

– Tur var väl det, så här i efterhand. En stor investering hade gjort saken ännu värre i dag, konstaterar Bertil Håkansson.

Han är 63 år i dag och tänker kämpa vidare fram till pensionen. Sedan är det tänkt att något av barnen ska ta över.

– Samtidigt går det inte jobba gratis hur länge som helst, och jag ser ingen ljusning, suckar han.

Familjen Sahlin i Nederede, väster om Stöde, har ännu större verksamhet med runt 200 mjölkkor. Grisuppfödningen är närmast avvecklad så nu är det mjölken som gäller. Men utvecklingen har inte alls blivit vad de hade hoppats på, även om Ulf Sahlin hoppas på en vänding i slutet av året.

– Betalningen har gått ner och priserna på foder ökat kraftigt. Spannmålet har nästan blivit dubbelt så dyrt på ett par år. Så nu måste vi låna varje månad för att klara oss, säger han.

Han var för ett inträde i Arla, men har menat att det borde ha kommit långt tidigare.

– Arla betalade väldigt bra ersättning under fjolåret, men då tillhörde vi Milko, som låg betydligt lägre. Det gör också att vi missade den efterlikvid som Arla betalat ut i år, så vi har drabbats dubbelt.

Mer läsning

Annons