Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof om naturreservaten minskas

/

— naturskyddsföreningen i länet beredd att ta strid Blankt nej. Det säger Jan-Olof Tedebrand, Svenska naturskyddsföreningen i Sundsvall, till idén att minska naturreservaten i Västernorrland. Kollegan Hans Sundström, Härnösand, instämmer: — Prutar man en enda hektar till, så blir det krig i skogen.

Annons
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har sagt att 20 000 hektar skogsmark i Västernorrland ska skyddas från avverkning. Men i gårdagens ST menade landshövding Gerhard Larsson att det kanske räcker med ett något mindre område, eftersom länets industri behöver all råvara den kan få.
Nej, man har ju redan dragit ner rejält. Tidigare var alla, även branschen, eniga om att över 30 000 hektar skulle skyddas, påpekar Jan-Olof Tedebrand.
Men i Naturvårdsverkets nya bedömning värderas ädellövskog som ek, lind och bok i södra Sverige högre. Där har de skyddsvärda områdena utökats, medan bland annat Västernorrland fått en minskning.
Men vi har också mycket speciell natur med fjällterräng ända ut mot havet, djupa raviner och kalkrika skogar med orkideer, säger Tedebrand.
Att spara motsvarande natur på andra håll i landet är inget alternativ, anser han.
Länsstyrelsen har ansvar för att bevara den biologiska mångfalden i vårt län. Den har dessutom satt ett mål att ligga i frontlinjen när det gäller ekologisk hållbarhet i Europa, så det skulle se mycket illa ut att minska naturreservaten ytterligare, säger Jan-Olof Tedebrand.
Lika tvärsäker är inte Hans-Göran Isaksson, länsjägmästare på Skogsvårdsstyrelsen. Han sitter tillsammans med Gerhard Larsson och Jerker Karlsson, SCA Skog, i den styrgrupp som tittar på frågan om den skyddsvärda skogen.
Västernorrland är Sveriges största skogsindustriella län. Den skog som nu disktureras är också relativt gammal och i så fall aktuell för avverkning inom ganska snar framtid. Och vi importerar virke redan i dag, säger Hans-Göran Isaksson.
Men ska naturreservaten minskas, påpekar han, så handlar det bara om tusen eller några tusen hektar.
Fast då kan det bli svårt att klara den biologiska mångfalden, säger Hans-Göran Isaksson.
Blotta tanken på en ytterligare minskning gör Hans Sundström, naturskyddsföreningen, upprörd.
Det vore en total katastrof, läget är väldigt dåligt redan i dag.
Han arbetar som skogsinventerare åt Sveaskog i Västerbotten.
Flera arter är på väg ut. Svampen rosentickan, som var vanlig förr, är helt borta och antalet skogsfåglar minskar. De skogsområden bolagen själva avsätter är dessutom rätt tveksamma ur skyddssynpunkt, tycker Hans Sundström.

Mer läsning

Annons