Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI: Arbetsmarknaden och handeln lyfter svensk ekonomi

Över 100 000 nya jobb och hushållens fortsatta köpfest lyfter svensk ekonomi under de närmaste åren.
Konjunkturinstitutet (KI) skriver upp prognoserna för den svenska ekonomin, men varnar samtidigt för att Riksbanken i rask takt måste börja höja räntan från och med i höst.

Annons
 Det ser mycket bra ut och vi är inne i en mycket stark spiral i svensk ekonomi, säger KI-chefen Ingemar Hansson till TT.
 Sysselsättningen vänder uppåt och jag räknar med att den ökar med drygt 100 000 jobb fram till och med 2007. Hushållen får mer pengar och konsumerar mer och det driver upp tillväxten.
Fler sysselsatta innebär också ökade skatteinkomster och det leder till att kommunerna får mer pengar att röra sig med, enligt Ingemar Hansson.

Draghjälp från utlandet
Den mycket positiva prognosen för den svenska ekonomin bygger främst på den starka internationella konjunkturen under de närmaste åren, vilket innebär ett lyft för exportföretagen.
Orderingången inom industrin har redan stärkts både på hemma- och exportmarknaden och väntas fortsätta öka. Men sysselsättningen i industriföretagen har utvecklats svagt och väntas inte heller ta fart enligt KI.
Däremot väntas sysselsättningen ta fart inom framför allt inom byggindustrin och delar av tjänstesektorn.

Räntehöjningar
Den låga inflationen och högre löner innebär att hushållens disponibla inkomster ökar med hela 3,7 procent i år och med 3 procent nästa år. Det driver på den redan starka detaljhandeln.
Sammantaget innebär högtrycket i den svenska ekonomin att inflationen sakta men säkert börjar ta fart igen. Men Riksbanken behöver inte börja höja räntan förrän i höst, enligt KI.
 Den här snabba tillväxten och det allt högre resursutnyttjandet i ekonomin innebär att Riksbanken i oktober bör börja höja räntan i snabbt takt eller till 3,75 procent fram till 2007, säger Ingemar Hansson.
Högre skatteintäkter och allt färre sjukskriva stärker statsfinanserna rejält. Men KI varnar regeringen för att sätta fart på pengarna.
 I det här läget är det konjunkturpolitiskt olämpligt med ofinansierade reformer och omfattande Ams-åtgärder, säger Ingemar Hansson.
 Det är bättre att ha pengar kvar när lågkonjunkturen väl kommer.

Mer läsning

Annons