Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI spår fördubblad boränta

Den rörliga boräntan kommer att vara dubbelt så hög om två år, spår Konjunkturinstitutet (KI).
Ett rörligt bolån på en halv miljon blir därmed en tusenlapp dyrare i månaden.

Annons
Den pågående "rean" på boräntor kommer snart vara över, tror KI. I slutet av 2007 har konjunkturen fått fart och Riksbanken kommer att ha höjt sin reporänta, som styr bankernas rörliga bolåneräntor, till 3,25 procent. Mer än dubbelt så mycket som dagens nivå 1,50 procent, efter tisdagens sänkning.
Därmed ökar kostnaden för ett rörligt bolån på en halv miljon kronor med cirka en tusenlapp i månaden till drygt 2 000 kronor i månaden, före eventuella skatteeffekter.
Riksbankens räntepolitik har en avgörande betydelse för bolåneräntans utveckling. Och i samband med bankens räntebeslut varnar samtidigt Riksbankschefen Lars Heikensten för en lånebubbla på fastighetsmarknaden. Den rekordlåga räntan riskerar få hushållen att låna alltmer till stigande huspriser. Och ett bakslag kan bli otrevligt för många hushåll när räntorna stiger igen.

Fler kommunjobb
Å andra sidan har prognosmakarna haft ordentligt fel ganska länge nu. Hotet om att räntan snart kommer att stiga har hela tiden skjutits på framtiden. Anledningen är att konjunkturen inte riktigt vill ta fart. Och nu skriver KI och andra prognosmakare ner tillväxtprognoserna för Sverige ganska rejält, även om flertalet bedömare tror att inbromsningen är tillfällig.
Industrikonjunkturen har mattats i år, främst till följd av svagare export.
 Och den försvagningen har vi sett i en sexmånadersperiod nu, säger Roger Knudsen, ansvarig för KI:s månadsbarometrar.
Även sysselsättningen i industrin har fallit och väntas fortsätta nedåt, enligt KI.
I stället är det inom andra sektorer som jobben kommer att bli fler. Byggindustrin och tjänstesektorn går fortsatt allt bättre och företagen planerar för nyanställningar. Även kommunernas ekonomi har blivit så pass bra att de förmodligen kommer att börja anställa. KI räknar med runt 10 000 fler jobb i kommunsektorn nästa år.

Avvaktar
Men sysselsättningsökningen går fortsatt trögt, är KI:s samlade bild och den öppna arbetslösheten kommer fortfarande 2007 att ligga långt över regeringens mål på fyra procent
 2005 bedöms bli fjärde året i rad då antalet arbetade timmar faller, säger KI:s prognoschef Mats Dillén.
Det har medfört en historiskt mycket låg inflation i många år nu. Och den låga inflationstakten under inflationsmålet två procent även på två års sikt motiverar egentligen en ytterligare sänkt reporänta av Riksbanken. Men nästa år är det val och möjligen kommer regeringen att spendera mer i budgeten än vad som är lämpligt ur statsfinansiell synvinkel, enligt KI.
 Därför avvaktar vi med att rekommendera ytterligare sänkt reporänta, säger KI-chefen Ingemar Hansson.
Därefter, i mitten av nästa år, kommer Riksbanken att höja räntan gradvis för att nå nivån 3,25 procent i slutet av 2007, spår KI.

Mer läsning

Annons