Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal beredd på ny strejk

Om några dagar går kommunals avtal ut och nedräkningen för en eventuell konflikt har börjat. — Stridsviljan finns kvar och kampandan är god, säger Sonja Lindberg en av ledamöterna i avtalskonferansen.

Annons
I går eftermiddag samlades ett hundratal ombud från hela landet i Stockholm för att diskutera den pågående avtalsrörelsen och ta del av ett eventuellt bud från arbetsgivaren.
På torsdag går avtalet ut, konstaterar Sonja Lindberg.
Hon arbetar som undersköterska och är ett av fyra ombud från länet som deltar och vars främsta uppgift just nu är att vänta på att få ett eventuellt förslag. En väntan som kan pågå i flera dagar och nätter och som kan sluta med ett konfliktvarsel om inte parterna kan komma överens om villkoren
Förhandlingarna fortsatte dock enligt henne i går kväll och nästa möte där förhandlingsdelegationen kommer att redovisa vad som hänt sker idag på förmiddagen.
Totalt har kommunal enligt Sonja Lindberg cirka 560 000 medlemmar varav flertalet berörs av dessa förhandlingar som kan bli tuffa och för två år sedan slutade med att kommunal gick ut i en storkonflikt.

Inte bara pengar
För kommunal handlar det enligt henne inte bara om pengar även om det finns krav på 15 000 i lägstalön och målet fortfarande är att få samma löner en verkstadsarbetare.
Att få ett arbetsmiljöavtal är också väldigt viktigt, säger hon.
Som exempel nämner hon arbetsscheman med delade arbetsdagar som arbetsgivaren i allt större utsträckning använder sig av. Ett sådan kan innehålla arbete på förmiddagen i fyra timma. Sedan ledigt ett antal timmar för att på nytt jobba fyra timmar på eftermiddag och kväll. Busschaufförer och vårdbiträden är yrkesgrupper som ofta tvingas arbeta så.
Det är förfärligt jobbiga scheman hävdar Sonja Lindberg.

Mer läsning

Annons