Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal nöjd med nya avtalet

Jo, hon är nöjd. Sonja Lindberg, sektionsordförande i Sundsvalls kommun tycker att avtalet för Kommunals medlemmar blev riktigt bra. Kravet på en lägstalön på 15 000 kronor i månaden är bara en del av kraven som nu har uppfyllts.

Annons
Sonja Lindberg ser det nya avtalet som ett stort kliv framåt i Kommunals vandring till bättre löner och arbetsförhållanden.
Första steget tog vi 2003 och även om vi inte nådde ända fram den här gången så har vi flyttat fram våra positioner, så jag är nöjd. Vi har fått ett bra avtal, säger hon.
För 2005 får Kommunals medlemmar i genomsnitt 510 kronor mer i månaden och året därpå blir det 500 kronor mer i månaden. Pengarna fördelas i lokala förhandlingar.
En individgarantigaranti på 175 kronor i månaden införs från 2005 och det blir lika mycket för 2006. OB-tillägg och andra ersättningar höjs från 1 januari 2006 med fem procent.
Men den här uppgörelsen handlar inte bara om pengar. Vi har förhandlat fram bättre bestämmelser med kraftfullare skrivningar och ett nytt arbetsmiljöavtal som är bra, säger Sonja Lindberg.
Den lägsta lönen har varit en viktig fråga för Kommunal. Enligt det nya avtalet kommer lägsta lönen för alla som har en gymnasial utbildning och ett års yrkeserfarenhet att ligga på 15 000 kronor i månaden.
I Sundsvalls kommun finns det i dagsläget 45 anställda som ligger strax under gränsen på 15 000 kronor i månaden. Men ingen av dem uppfyller kraven på gymnasial yrkesutbildning, och lägsta lönen för dem är enligt det nya avtalet 13 400 kronor.
Någon exakt siffra på vad löneökningarna kommer att kosta går ännu inte att få fram.
Men om man gör en beräkning på årsbasis kommer det att röra sig om cirka 33 miljoner kronor, säger Rolf Bergbom, personalchef vid Sundsvalls kommun.
Och nu på måndag ska direktiven för de kommande lokala förhandlingarna fastställas.
I Timrå kommun är det 113 anställda som tjänar mindre än 15 000 kronor i månaden.
I Ånge kommun rör det sig om 209 anställda och deras löner ligger i snitt på 14 500 kronor.
För Nordanstigs kommun blir det inga större förändringar. Där ligger den lägsta lönen på 14 800 kronor.Mer läsning

Annons