Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bjuder in företagen

Sundsvalls kommun vill förbättra företagsklimatet. Den 19 april bjuds därför lokala företag in till samtal.
— Vi politiker måste lyssna på företagarna, säger Christer Berglund, vice kommunalråd i Sundsvall.

Annons
Senare i år ska ytterligare sex liknande träffar hållas.
Bakgrunden är att Sundsvalls företagsklimat tappar mark i konkurrensen mot andra kommuner. Det visar Svenskt näringslivs årliga ranking.
Efter en mycket kraftig uppryckning för två år sedan halkade Sundsvall ner ordentligt vid fjolårets ranking, till 126:e plats bland landets 290 kommuner. Årets ranking offentliggörs om några veckor, men de förhandsbesked som kommunen fått tyder på att Sundsvall tappat ytterligare några placeringar.
Christer Berglund tycker dock inte att Sundsvall har ett dåligt företagsklimat.
Nej, företagen har en tilltro till utvecklingen i Sundsvall. Från kommunens sida tycker vi också att företagandet är oerhört viktigt, men vi har kanske inte lyckats få ut det budskapet.
Svenskt näringslivs ranking bygger på en rad faktorer, däribland en enkät som gjordes bland företagare i höstas. Där finns en del kritik mot kommunen, säger kommunens företagslots Agneta Lindén.
Företagarna vill att våra regler förenklas och att handläggningen av olika tillstånd förenklas. Det kan gälla bygglov, alkoholtillstånd eller miljöfrågor. De vill också ha en mer positiv attityd från kommunens tjänstemän och politiker. Samtidigt som de berömmer andra saker, exempelvis hur kommunen sköter upphandlingar.
Med de sju träffarna hoppas hon och Christer Berglund få synpunkter på vad kommunen konkret kan göra för att förbättra företagsklimatet.

Mer läsning

Annons