Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna borde ha skapat fler jobb

/
  • Arbetslivsminister Hans Karlsson är både nöjd och besviken.
  • På turné för arbetsrätten och lönerna. Arbetslivsminister Hans Karlsson ska hjälpa facken att argumentera mot de borgerligas politik.
  • Anders Byqvist, ombudsman på Seko, passade på att diskutera den otrygghet säsongsanställda känner med minister Hans Karlsson.

— arbetslivsministern startade turné i Sundsvall De miljarder kronor som staten gett kommunerna borde gett fler jobb. Det anser arbetslivsminster Hans Karlsson. Han besökte i går Sundsvall som start på sin höstturné. Då ska han mobilisera facken mot de borgerligas förslag inför valet.

Annons
Frågorna kring arbetsmarknaden kan avgöra valet nästa höst. Hans Karlsson har därmed ett tungt ansvar på sina axlar.
Ja, visst känner jag det. Men jobben är på väg nu och vi har en bra möjlighet att komma ner till fyra procents öppen arbetslöshet under nästa år, säger han.
Hittills har det dock inte gett effekt. Arbetslösheten är högre i dag än för ett år sedan. Trots att en stor del av industrin kör för fullt.
Ja, men de har ökat sin produktivitet och behöver därför inte anställa så många.
Regeringen har nu lagt fram ett sysselsättningspaket som ska ge 50 000 nya jobb. Samtidigt medger ministern att insatsen borde ha kommit för ett år sedan.
Vi borde inte dragit ner arbetsmarknadsåtgärderna så kraftigt som vi gjorde 2003. Och vi borde ökat dem mer 2004 och i år än vi gjorde. Så visst, vi har inte lyckats särskilt bra. Å andra sidan har vi lyckats bättre än de flesta andra EU-länder, påpekar Hans Karlsson.
I det nya paketet ingår bland annat att skapa 20 00030 000 i offentlig sektor, främst vård och omsorg. Jobb som kommuner och landsting prutat bort de senaste åren.
Ja, de har dragit ned för kraftigt av rädsla för att deras ekonomi skulle gå överstyr.
Men det har väl ofta varit en berättigad rädsla?
Jodå, men i dag har ju kommunerna tillsammans ett stort överskott.
Borde regeringen hjälpt kommunerna att behålla jobben?
Vi har gett kommunerna flera miljarder under dessa år, som de fick hantera fritt. Men tyvärr använde ofta de pengarna till annat.
Är du besviken?
Det är ett för starkt ord. Men visst hade jag hoppats att vår satsning skulle ge fler jobb.
När arbetslivsministern i går träffade ett 30-tal fackliga representanter i Folkets Hus så handlade det främst om arbetsrätten, sjukfrånvaron och arbetsmarknaden.
Det är stora förändringar på gång. Och de borgerliga har lagt listiga förslag som det tar ett tag att genomskåda. Men deras syfte är att sänka lönerna och undergräva de fackliga organisationernas verksamhet, menar Hans Karlsson.
Han pekar på förslaget om sänkt ersättning för främst långtidssjukskrivna.
En dramatisk förändring.
Men även på förslagen om höjda egenavgifter till a-kassan och skapandet av en obligatorisk a-kassa.
Det är grundskott mot fackens a-kassor och därmed den fackliga verksamheten.
Och några sänkta löner vill Hans Karlsson inte vara med om.
Vi väljer i stället att subventionera arbetsgivarna så att de kan anställa och betala vanliga löner. Och den här gången styr vi hårdare hur pengarna används.
Arbetslivsministern har fått en del kritik under åren. Men har tror på en ljusning 2006. Och en sak är han mycket nöjd med.
Sjukfrånvaron har minskat med 25 procent sedan jag tillträdde, det trodde ingen att vi skulle klara så snabbt.
Å andra sidan har förtidspensioneringarna ökat kraftigt.
Men de är också på väg ned, säger Hans Karlsson.

Mer läsning

Annons