Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigast är bäst vid test av rakapparater

Varje morgon rakar sig hundratusentals svenska män. Ena halvan använder vanlig hyvel, andra rakapparat. Vad som är bäst, hyvel eller apparat, är dock i högsta grad individuellt, visar ett test som gjorts för ST:s räkning.

Annons
Vad jag vet finns det mycket lite vetenskapliga studier på området. Den allmänna uppfattningen är att elektriska apparater är skonsammare mot huden än hyvel, vilket kan ha betydelse för dem som har problem med exempelvis eksem i ansiktet. Övriga kan välja det som känns bäst, säger docent Mats Berg som är överläkare och verksamhetschef vid hudkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
En traditionell hyvel rakar för det mesta mer effektivt än en rakapparat. Orsaken är att den skär skäggstråna i eller under hudens nivå medan rakapparaterna klipper stråna över hudens nivå.
Fördelen med rakapparater är å andra sedan att de ofta är enklare att använda det behövs inget lödder eller vatten och det går något snabbare.
Christer Åhnberg på Kungsholmen i Stockholm är en i en krympande skara frisörer som också rakar sina kunder.
Jag använder en gammaldags rakkniv. Tyvärr är det allt mer sällan kunderna vill bli rakade, även om det skett en viss uppgång under senare år.
*Vad använder du själv?
Det finns nog inte en frisör som använder rakapparat även om de blivit mycket bättre under senare år. Privat använder jag hyvel och lödder. Jag tycker att det blir bättre, dessutom är det lite av en ritual.
I princip sedan första världskriget har slätrakat varit det dominerande modet, även om traditionen att raka sig i ansiktet är betydligt äldre än så.
Rakknivar från till exempel bronsåldern har påträffats i gravar i Sverige.
Under 1900-talet ersattes den klassiska rakkniven av först rakhyveln med utbytbara stålblad och sedan av den elektriska rakapparaten.
Den första batteridrivna rakapparaten lanserades för drygt 40 år sedan.
Den svenska marknaden för rakapparater domineras i dag av Braun och Philips, som tillsammans står för närmare 90 procent av försäljningen. Tredje största tillverkare är Panasonic.
Testföretaget Consumer Content har på uppdrag av ST testat nio av de vanligaste rakapparaterna för män i prisklassen 1 000 kronor till 2 700 kronor.
Vi har bland annat testat har pass bra de är på att raka kort skäggstubb, lång skäggstubb, hur apparaten följer ansiktets konturer, hur skonsam den är mot huden, ljudnivån och batterikapacitet.
Bäst betyg fick en av de billigaste apparaterna, Panasonics Pro-Curve, som kostar cirka 1000 kronor. Sämst klarade sig Philips Super Reflex som ligger i ungefär samma prisklass.
Bäst rakeffekt hade testets dyraste apparater - Philips Sensotec och Braun Activator. Med rakeffekt menas hur många gånger apparaten måste dras över samma ställe tills skägget rakats bort. I bedömningen av rakeffekt har det inte tagits hänsyn till hur apparaten följer ansiktets konturer, inte heller om apparaterna ger upphov till sveda eller irritation i huden.
Mikael Bergling

Fakta Så gick testet till
Det praktiska testet har genomförts av Intertek (ETL Semko) Research and Performance Testing i Storbritannien och omfattar följande moment: rakeffekt kort skäggstubb, rakeffekt längre skäggstubb, hur apparaten följer ansiktets konturer, skonsamhet mot huden, hanterbarhet/utförande, rengöring, ljudnivå och batterikapacitet.
En specialrekryterad användargrupp på fem personer i åldern 20-47 har bedömt rakapparaterna. Samtliga har ljust eller medelblont hår och är vana vid att använda elektriska rakapparater. Varje försöksperson testade samtliga 9 apparater (två apparater åt gången i tre dagar). Efter provningen har användarna fyllt i ett formulär där de graderat parametrarna från 1-5. Ljudnivå och batterikapacitet har testats i en kontrollerad laboratoriemiljö.
De olika delmomenten har viktats samman så här vid beräkning av totalresultatet: rakeffekt 25 procent, hur apparaten följer ansiktets konturer 25 procent, skonsamhet mot huden 25 procent, hanterbarhet/utförande 10 procent, rengöring 5 procent, ljudnivå 5 procent och batterikapacitet 5 procent.
Det finns i princip två olika tekniker för elektriska rakapparater, vibrerande och roterande. Vibrerande apparater har ett antal lameller med vassa kanter som är placerade i samma höjd och parallellt med varandra. Dessa lameller vibrerar i sidled och klipper av de skäggstrån som kommer in genom hålen i plåthöljet. Roterande apparater har istället roterande knivar som kapar de hår som kommer in genom plåthöljet. I vårt test är Braun och Panasonics apparater vibrerande och Philips roterande.

Mer läsning

Annons