Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mygg hör sommaren till

/

Mygg hör sommaren till. En del lider inte så mycket av dem, men de som faller myggen bättre i smaken är inte lika oberörda. Så vilka knep fungerar?

Annons
I handeln finns en flora av olika myggmedel. Vanliga ämnen i medlen är citronella, pepparmint, lavendel och pyretriner. Dessa finns i form av oljor, sprayer, lösningar, servetter och krämer.
De är inte speciellt effektiva. De mest verksamma är de som innehåller DEET eller citroneukalyptus, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi och verksam vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet.
Hans forskargrupp har i Guinea-Bissau och Sverige visat att den aktiva komponenten p-mentan-3,8-diol (PMD) som kommer från oljan av citroneukalyptus och som ingår i myggmedlet MyggA Natural är lika effektiv som DEET.
Det syntetiska ämnet DEET (dietyl-metyl-benzamid) är det äldsta kemiska myggmedel som fortfarande är godkänt. Myggmedel som innehåller DEET får dock inte användas på barn under tre år detta eftersom DEET absorberas genom huden och det finns fall där spädbarn som under längre tid smorts in med stora mängder har fått hjärnskador.
Även växter som malört, pors, rölleka, skvattram, renfana och åbrodd har vid kemiska undersökningar visat sig innehålla insektsrepellerande ämnen.
Men det räcker i allmänhet inte att enbart plantera dem i trädgården - man ska helst gnida sönder växten för att få fram de verksamma ämnena. Därefter kan de strykas ut på kläderna, eller så kan man göra rökelse av dem. Här ska man dock komma ihåg att en del personer kan vara överkänsliga, påpekar Thomas Jaenson.
Hur är det då med de olika varianterna av myggsurrare, myggljus och myggspiraler?
Myggsurrare är rena lurendrejeriet. Elektroniskt ljudalstrande apparater fungerar inte, visar forskningen. Myggljus har dålig effekt, men kan minska mängden mygg på verandor eller inomhus. Samtidigt blir det då ganska otrevligt även för oss människor att sitta där, röken är ju giftig också för oss. Myggspiraler är ofta effektiva men även här andas man ju in ämnena själv, så använd dem inte för länge och inte i onödan, råder Thomas Jaenson.
Andra knep: Myggor gillar koldioxid och värme. Personer som avger en högre hudtemperatur i kombination med mer koldioxid via hud och utandningsluft lockar därför fler myggor. Duscha i stället och ta på ljusa, rena kläder.
Använd myggmedel med försiktighet, råder Johan Helgesson, toxikolog vid Kemikalieinspektionen.
I första hand förespråkar vi alternativa metoder som myggnät och skyddande kläder.
Om inte detta räcker, var noga med att välja ett godkänt myggmedel.
Ett myggmedel måste vara godkänt av Kemikalieinspektionen för att få säljas i Sverige. Medlen får då ett unikt fyrsiffrigt registreringsnummer som sedan ska stå på förpackningen. Ibland förekommer det att otillåtna, icke godkända myggmedel finns ute på marknaden till försäljning, men dessa medel har inte riskbedömts och kan därför vara skadliga att använda.
Kan godkända myggmedel vara farliga?
Vi skulle inte godkänna ett medel om det fanns allvarliga hälsorisker med att använda det. När det gäller myggmedel baserade på DEET finns en övre koncentrationsgräns på 20 viktsprocent i Sverige.
Ett sätt att undvika myggmedel direkt på huden är att stryka ut det på kläder, strumpor och byxor.
Maria Backman

Mer läsning

Annons