Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMS - ett dyrt beroende

/
  • Att sms: a är bara en möjlighet att sätta sprätt på sina pengar. Man kan ladda hem eller skicka bild, film och musik. Det går att chatta, surfa, fota, filma och naturligtvis prata med hjälp av mobilen.
  • Anne Johnsson och Magda Lafti, pluggar båda på gymnasiet. Anne är inte långt från sin mobil. Sms: a är hennes favoritsyssla. Magda är inte lika beroende.
  • En mobil intill örat gör att man känner sig vara med livet. I Anne Johnssons liv är mobilen näst intill en kroppsdel. Magda är inte lika ivrig användare.
  • Man bör alltid ha den senaste modellen för att kunna utnyttja den snabbaste tekniken. Men det känns i plånboken.

Anne Johnsson kan inte låta bli att sms:a. När hon har trist knappar hon snabbt in ett sms till någon kompis. Som mest aktiv gjorde hon av med 100 kronor på en dag. Nu försöker hon låta bli. Magda Lafta har bättre koll på sin mobil.

Annons
Gymnasieleverna Anne Johnsson, Bergsåker, och Magda Lafta, Sundsvall, har helt olika sätt att hantera kostnaderna för mobilanvändandet.
Jag borde gå med i Anonyma sms-användare, säger Ann Johnsson och skrattar.
Jag skäms. Jag är beroende av att skicka sms. Det är hemskt. Mamma säger att jag inte kan hantera pengar. Hon vet nog inte hur mycket jag sms:ar för men jag försöker minska ned på det, fortsätter hon.
Pengarna till mobilräkningarna tjänar hon på att dela ut reklam. Just nu kan hon inte använda mobilen eftersom pengarna har tagit slut.
Magda Lafta får 100 kronor i månaden av sina föräldrar för att fylla på kontantkortet till mobilen. Behöver hon mer tar hon av sina egna pengar.
Det är inga problem. Jag bor hemma och försöker ringa hemifrån så mycket som möjligt. Det blir dyrare för dem som inte har en fast hemtelefon.
Båda tjejerna tycker att telefonoperatörerna trasslar till det genom att ofta ändra förutsättningarna. De vet att det är billigare att ringa vissa tider, men när det är, är de osäkra på. Och vissa prisuppgifter tycker de inte stämmer.
Jag pratade med en kompis i 20 minuter och samtalet blev mycket dyrare än vad jag hade räknat ut att det skulle bli, säger Magda.
Båda har bra koll på vilka abonnemang som är billigast respektive dyrast.
De är kritiska till hur de olika mobiloperatörerna marknadsför sina produkter.
När det står att mobilen kostar en krona är det bara det man ser. Det är först efteråt man inser att abonnemanget räcker så länge som 24 månader, säger Anne.
Att kostnaden för mobilanvändandet engagerar båda tjejerna är uppenbart. Enligt dem är det är ett vanligt samtalsämne bland kompisarna.Fakta
Just nu finns det ett tjugotal mobiltelefonioperatörer att välja mellan. De har alla olika upplägg på sina abonnemang och kontantkortsanvändande. Därför är det svårt att jämföra dem med varandra kostnadsmässigt.
Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen har tagit fram en hemsida där det bland annat finns tre exempel på vad mobilanvändandet kostar hos de olika operatörerna beroende på hur och hur mycket man använder mobilen.
Prisuppgifter den 10 oktober 2005 abonnemang för kontantkort. Om man använder abonnemanget mycket, det vill säga 70 samtal/ 40 sms per månad och har mobilsvar
kostar det enligt nedan :
Comviq Kontant Knock- Out 186 kronor per månad.
Halebop Kontant 198 kronor per månad.
Comviq.net kontant 205 kronor per månad.
Observera priserna ändras snabbt.
www.telepriskontrollen.se

Mer läsning

Annons