Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köparna riskerar höjda avgifter

Sex av de 15 nya bostadsrätterna i höghuset på Norrmalm är sålda och ytterligare tre är reserverade. Men eftersom bostadsrättsföreningens kalkyler bygger på 3,2 procents ränta riskerar köparna höjda månadsavgifter framöver.

Annons
En av spekulanterna berättar att han i veckan blev uppringd av sin bank.
Min bankman berättade att banken nu höjt kalkylen för dessa lägenheter. Den som skrivit på köpeavtalet har också svårt att dra sig ur nu, eftersom man då förlorar pengar.
Johan Ekman på Skandiamäklarna, som säljer lägenheterna, menar dock att den nybildade bostadsrättsföreningen 360 grader Norrmalm har en stabil ekonomi.
Framför allt har de räntesäkrat lånen. En tredjedel är bundet på fem år, en tredjedel på två år och en tredjedel är rörliga lån. Dessutom har föreningens ekonomiska plan granskats både av en fastighetsekonom och av Boverket, som godkänt den. Föreningen har också en viss buffert för att klara ökade kostnader, säger Johan Ekman.
I dag ligger den rörliga räntan fortfarande kring tre procent. Men när bankerna lägger upp lån för en köpare av bostad, så görs kalkylen utfrån att köparen ska kunna klara en räntehöjning upp till 5 7,5 procent.
Skulle de rörliga räntorna gå upp kraftigt så påverkas nästan alla bostadsrättsföreningar, säger Johan Ekman och fortsätter:
Risken för höjda avgifter är inte större i det här fallet än hos andra bostadsrättsföreningar, där kanske en större del av lånen är rörliga. Dessutom renoveras ju hela huset, så man slipper drabbas av höjda kostnader i form av stambyten och annat de närmaste åren. Sedan tror jag att de höjda driftkostnaderna nu påverkar föreningarna i Sundsvall mer än räntorna.

Mer läsning

Annons